Italiaanse Ferrotramviaria schaft extra Coradia Streams aan bij Alstom

Treinbouwer Alstom heeft met de Italiaanse vervoerder Ferrotramviaria S.p.A. een overeenkomst getekend voor een aanvullende levering van zes treinen van het type Coradia Stream van Alstom. In Nederland wordt dit model binnenkort ingezet als de ICNG.

De Italiaanse vervoerder had in november 2021 vijf vierdelige treinstellen besteld met een optie voor zes extra met dezelfde specificaties. Deze optie wordt nu dus ook uitgevoerd.

Eigenschappen

Het gaat om enkeldeks treinstellen bedoeld voor een maximale snelheid van 160 kilometer per uur. Verder zijn ze geschikt zijn voor 3kV gelijkspanning. Het is de bedoeling dat de eerste bestelde treinstellen vanaf eind oktober 2022 zullen worden ingezet. Volgens de tekeningen van de vervoerder en fabrikant zal de kop dezelfde vorm krijgen als die van de andere Pop-treinen in Italië en die van de ICNG in Nederland.

De Coradia Stream lijkt een zeer populaire trein van Alstom te worden. Al eerder bestelden ook Nederland, Luxemburg, Denemarken, Duitsland en Roemenië ook dit type trein. In Italië worden ze zelf bij meerdere vervoerders ingezet.

Eerdere bestellingen in Italië

Na de eerste bestelling voor Trenitalia, waarbij de trein 'Pop' genoemd werd volgde ook de Italiaanse vervoerder FNV met een aankoop van 31 'Donizetti'stellen waarbij er in het contract ruimte is om dit uit te breiden met 61 treinen. Uiteindelijk werd er later bekend dat zes treinen zullen voorzien worden van een aandrijving met waterstof. Later in oktober van 2021 jaar werden er nieuwe details over bestelling bekend: De trein krijgt een speciaal aandrijvingsrijtuig, en de levering werd verhoogd naar 14 waterstoftreinen.