Vakbonden klaar met toenemende incidenten tegen NS-personeel

De spoorvakbonden zijn klaar met de incidenten tegen NS-personeel (Foto: DelftTrains)
De spoorvakbonden zijn klaar met de incidenten tegen NS-personeel (Foto: DelftTrains)

De vakbonden CNV, FNV Spoor, VVMC en VHS hebben zijn klaar met de incidenten tegen NS-personeel. De organisaties zien al sinds de "intelligente lockdown" incidenten, maar rond het paasweekend is dit verder toegenomen. De vakbonden hebben de signalen met NS gedeeld.

"NS gaat nu in beraad en komt donderdag met aanvullende maatregelen ter bescherming van de medewerkers" stellen de vakbonden in een gezamenlijke verklaring. De NS zelf bevestigt dat er donderdag een vervolggesprek plaatsvindt naar aanleiding van het overleg van vandaag. Maar of daar nieuwe maatregelen uit voort komen zegt het spoorbedrijf nog niet op vooruit te kunnen lopen.

Speciaal treinkaartje

De vakbonden willen dat NS opnieuw met de minister in gesprek gaan en dat de treinen alleen toegankelijk worden voor medewerkers met een cruciaal beroep. Om met de trein te mogen reizen zou dan een speciaal vervoersbewijs noodzakelijk zijn, stellen ze.

Ook vinden de vakbonden dat er duidelijkheid moet komen wie bij de handhaving waarvoor verantwoordelijk is. Volgens de vakbonden heeft NS aangegeven donderdag in overleg te gaan met de betrokken ministeries, waaronder die van Infrastructuur en Justitie.

"Als vakbonden zijn wij van mening dat alle medewerkers bij NS, in welke functie dan ook, recht op een veilige werkplek hebben. Ondanks dat er heel veel treinen zijn die nagenoeg leeg zijn, komt het wat ons betreft nog teveel voor dat er sprake is van een overvolle trein. Hierbij lijkt het vaak er op dat het lang niet meer alleen om medewerkers uit de cruciale sectoren gaat".

Incidenten

Afgelopen zaterdag werden twee treinen bij Gouda opgeheven omdat ze te vol waren. Dinsdag werd bekend dat 20% van de reizigers zwart reist bij de bussen en trams. Zaterdag was er bovendien een incident waarbij een conductrice in het gezicht werd gespuugd en geslagen. De dader kon snel worden opgepakt.

FNV deed eerder een pleidooi om het openbaar vervoer te beperken tot medewerkers van de vitale sectoren. Minister Cora van Nieuwenhuizen besloot toen (25 maart) het openbaar vervoer vooralsnog beschikbaar te houden voor iedereen. Wel ondersteunde de minister de oproep om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor uitsluitend noodzakelijke reizen.

Om de openbare orde op de stations en in de treinen te handhaven, is het nodig dat de politie vaker aanwezig is op treinstations, stelde de spoorvakbond VVMC afgelopen maandag.

Bron: Treinreiziger