Conducteurs zetten treinen stil vanwege drukte

Een archieffoto van een VIRM-dubbeldekstrein (Foto: Treinenweb)
Een archieffoto van een VIRM-dubbeldekstrein (Foto: Treinenweb)

Conducteurs hebben zaterdag twee treinen op het traject van Rotterdam naar Amsterdam opgeheven omdat de anderhalve meter afstand niet kon worden gegarandeerd. Ondanks dat de conducteurs diverse malen via de omroep de reizigers hier op gewezen hadden, waren er te weinig vrijwilligers die uitstapten.

Uiteindelijk zijn de treinen op station Gouda stilgezet, en zijn de reizigers nder begeleiding van de politie de trein uitgestuurd. Een woordvoerder heeft gemeld dat er hierbij geen bekeuringen zijn uitgedeeld. Alle reizigers zijn verdeeld over andere treinen, en een deel koos voor alternatief vervoer. In de trein bevonden zich ook een groep reizigers die fietsen bij zich hadden. "Als je een ommetje wil maken, doe dat dan niet in een andere stad.", benadrukt de woordvoerder.

Meerdere treinen

De afgelopen periode zijn er nog meer treinen geweest waarin het te druk was. In dergelijke gevallen komt de politie ter plaatse om de regel te handhaven. Of deze treindiensten gestaakt zijn, was bij de woordvoerder niet bekend.

De NS benadrukt dat reizigers alleen voor de trein moeten kiezen als het strikt noodzakelijk is, zodat er voldoende ruimte is in de treinen. De treinen blijven vanwege het Corona-virus voornamelijk rijden voor mensen met een vitaal beroep, zoals bijvoorbeeld in de hulpverlening of de zorg. Ook rijden er nog maar twee treinen per uur, en een enkele trein per uur in beide richtingen op de regionale lijnen. De meeste intercity's zijn daarnaast vervangen door Sprinters.