Spoorvakbond VVMC ziet liefst meer agenten op stations

Het treinverkeer van en naar Apeldoorn is gestremd vanwege een verdachte situatie (archief) (Foto: S.J. de Waard)
Het treinverkeer van en naar Apeldoorn is gestremd vanwege een verdachte situatie (archief) (Foto: S.J. de Waard)

Om de openbare orde op de stations en in de treinen te handhaven, is het nodig dat de politie vaker aanwezig is op treinstations. Die oproep doet spoorvakbond VVMC.

De directe aanleiding is een incident van afgelopen zaterdag waarbij een conductrice op Amersfoort Centraal door een man werd belaagd en daarbij werd gespuugd. Uiteindelijk is de man door beveiligers aangehouden.

'Handhavend optreden'

"Door de coronacrisis is de afspraak gemaakt dat de medewerkers van Veiligheid & Service van de NS (VCNS) uit veiligheidsoverwegingen alleen toezicht houden. Als het fout gaat, moet de politie worden gewaarschuwd want alleen agenten mogen handhavend optreden. In de praktijk is dat soms heel lastig", zegt VVMC-voorzitter Rob de Groot. "Niet alleen bij een uitzonderlijk incident zoals in Amersfoort, maar bijvoorbeeld ook bij zwartrijders of als er teveel mensen in een treinstel zitten. Als zij de trein verlaten, dienen agenten deze mensen te beboeten, maar vaak duurt het te lang voordat de politie is gearriveerd en is de vogel gevlogen."

De VVMC ziet daarom het liefst dat er meer politie zichtbaar is op de stations. Bij benadrukt dat dit niet overal mogelijk is, maar dat het voor de veiligheid wel goed zou zijn op de grotere stations. Ook zou deze niet alleen maar gealarmeerd moeten worden bij een melding. Ook de FNV meldde pas geleden dat de situatie op de stations snel kan escaleren, aangezien ruziemakers steeds vaker met Corona dreigen.

Incident

Een woordvoerster van de NS heeft laten weten dat in dit het geval van afgelopen zaterdag een goed contact is geweest met de politie, maar geen toename in het geweld ziet. "Als we kijken naar het aantal incidenten dan zien wij de afgelopen weken geen toename. Wat ons betreft hoeven er op dit moment geen extra maatregelen te worden genomen."

De politie heeft laten weten dat de in de inzet van politie op stations met de burgemeester van de gemeente wordt afgestemd omdat er geen landelijke richtlijn voor bestaat.