EU geeft groene licht voor fusie Thalys door Eurostar

De EU heeft het sein gegeven voor de voortgang van de fusie van Thalys en Eurostar. (Foto: Treinenweb)
De EU heeft het sein gegeven voor de voortgang van de fusie van Thalys en Eurostar. (Foto: Treinenweb)

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de overname van Thalys door de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Het is de eerste stap die gezet wordt om Thalys en Eurostar bij elkaar samen te brengen. Volgens de EU zou dit niet tot verstoring van de commerciële markt leiden.

De fusie werd al in 2019 aangekondigd onder naam 'Green Speed' wat uiteindelijk in 2020 werd bevestigd.

Vertraging door coronapandemie

Vanwege de coronapandemie werd de fusie uitgesteld waarbij de Thalys aan een financieel infuus van 120 miljoen euro kwam te liggen om overeind te kunnen blijven staan. Uiteindelijk werd vorig jaar in het najaar bekend gemaakt dat de fusie in 2024 een feit zal zijn. De naam 'Green Speed' zal vervallen en het gefuseerde bedrijf zal dan verder gaan als Eurostar. "Zowel Eurostar als Thalys hebben grote bekendheid in Europa. Maar buiten Europa is Eurostar bekender", legde NMBS-woordvoerder Bart Crols eerder al uit.

Fusie

De Belgische spoorvervoerder NMBS krijgt een minderheidsbelang van 18,5 procent. Thalys en Eurostar tellen nu samen ongeveer 2.300 werknemers. In totaal zij beide vervoerders goed voor een jaaromzet van 1,5 miljard euro. Het lijkt aannamelijk dat er voor de fusie nieuwe treinen zullen worden aangeschaft, maar in 2021 wouden de partijen daar nog niet te ver op vooruit lopen.