Mogelijke fusie tussen Thalys en Eurostar op komst

Mogelijk zal er een fusie plaatsvinden tussen de Thalys en de Eurostar, meldt de Franse spoorvervoerder SNCF. Momenteel worden de plannen uitgewerkt onder de projectnaam 'Green Speed'.

Op het huidige moment is de Eurostar voor 55 procent in handen van de SNCF, en verzorgt het internationale treinreizen vanuit Amsterdam, Brussel en Parijs naar Londen toe. De Thalys welke voor 60% in handen is van de SNCF rijdt internationale treindiensten vanuit Amsterdam, Brussel, Parijs en Köln. 

Efficiënter

Met de fusie, waarover de Mededelingenautoriteiten nog over moeten beslissen, moeten de treinreizen efficienter worden. Zo moeten de dienstregelingen beter op elkaar kunnen worden afgestemd en moet er één ticket komen. Hiermee moet het nieuwe bedrijf wat er uit de fusie zou ontstaan gaan concurreren met de luchtvaart-sector.

“Onze doelstelling is een Europese onderneming te creëren die het vervoer van stad naar stad tussen landen kan vergemakkelijken en die de concurrentie aangaat met het vliegtuig en de auto”, legt  topman SNCF topman Guillaume Pepy uit tijdens een perspresentatie.

De Thalys heeft momenteel een omzet van ongeveer 1,1 miljard euro en heeft in 2018 ongeveer 18,5 miljoen passagiers vervoerd. De ambitieis om na de fusie in 2030 ongeveer 30 miljoen reizigers per jaar te vervoeren.

De afgelopen jaren waren er al eens eerder plannen om de twee bedrijven samen te voegen, maar die werden toen opgeschort omdat het aantal passagiers daalde vanwege de terreuraanslagen in Frankrijk in 2015 en 2016.

 

Archieffoto: Florian Pépellin
Archieffoto: Florian Pépellin