NMBS schrapt treinen vanwege ziekteverzuim personeel

De NMBS schrapt treinen vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel (Foto: NMBS)
De NMBS schrapt treinen vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel (Foto: NMBS)

De Belgische spoorvervoerder NMBS schrapt vanaf vandaag circa 120 treinen per dag vanwege het hoge ziekteverzuim onder het treinpersoneel. Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen zijn er veel personeelsleden die zich ziek melden of dat ze in quarantaine zitten.

Eerder schrapte de vervoerder al twintig spitstreinen, en daar komen nu nog eens honderd extra treinen bij. Met versobering door het schrappen van treinen, en met het verlengen van diverse treinen wil de vervoerder toch zorgen voor een betrouwbare dienstverlening. Zo zal de directe stoptrein naar Antwerpen tussen Roosendaal en Puurs vanaf Essen rijden. Tussen Roosendaal en Essen rijdt er treinvervangend busvervoer.

Nieuwe dienstregeling

Met de uitdunning van de dienstregeling bereidt de vervoerder zich tegelijkertijd op een uitbreiding van de dienstregeling die vanaf 12 december ingaat. Hierin rijden er onder meer dagelijks 16 treinen tussen Amsterdam en Brussel, terwijl dit er tot nu toe 12 treinen per dag zijn

Ziekteverzuim in Nederland

In Nederland kampt het OV ook met oplopend ziekteverzuim en krapte op de arbeidsmarkt. Uit een rondgang van OVPro bleek vorige maand dat 'collegialiteit en flexibiliteit ervoor zorgen dat de dienstregeling intact blijft'.

Wel is er bij de treinverkeersleiding van ProRail geregeld sprake van uitval van treinen vanwege ziekteverzuim. Zo reden er in november van dit jaar in twee dagen op een rij op enkele trajecten geen treinen in het midden van Nederland, daarnaast zou er volgens het AD ook sprake zijn van een 'verziekte werksfeer'.