Dinsdagochtend minder treinen naar Arnhem, Barneveld-Zuid en Rhenen vanwege personeelstekort

Dinsdagmorgen rijden er minder treinen vanwege personeelstekort (Foto: Treinenweb)
Dinsdagmorgen rijden er minder treinen vanwege personeelstekort (Foto: Treinenweb)

Opnieuw rijden er morgen vanwege een gebrek aan treinverkeersleiders minder treinen. Morgenochtend rijden er daardoor tussen 7.00 en 9.00 uur geen treinen tussen Utrecht en Arnhem en tussen Utrecht, Barneveld en Rhenen.

Intercityreizigers tussen Utrecht en Arnhem kunnen morgen omreizen via 's Hertogenbosch. Ook rijden er in deze periode geen treinen op het Connexxion-traject tussen Barneveld-Zuid en Ede. Hier zal Connexxion wel bussen inzetten.

Tekort aan personeel

De spoorbeheerder heeft al sinds ruim jaar regelmatig last van personeelsgebrek. De afgelopen maanden is het treinverkeer op diverse trajecten in het midden van het land voor een dagdeel geschrapt.

Maatregelen

Tegenwoordig brengt ProRail op landelijke basis intern in kaart brengen waar een mogelijk tekort aan personeel dreigt, zodat dit met personeel van verkeersleidingsposten waar de bezetting wel goed is zoveel mogelijk kan worden opvangen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat een treinverkeersleider specialistische kennis moet hebben van het spoortraject dat hij of zij "bedient", en geen lange werktijden mag maken.

Vorig oktober gaf ProRail aan dat ze onderzoek deden naar de inzet van gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels elders in de organisatie werken weer op een verkeersleidingspost kunnen werken. Een ingebruikname van een flexpool zou ook een oplossing zijn, meldde ProRail toen.

Verkeersleidingsposten

Nederland kent treinverkeersleidingsposten in Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem, Eindhoven, Maastricht, Roosendaal, Rotterdam, Zwijndrecht, Den Haag, Alkmaar en Amsterdam van waaruit treinverkeersleiders er dag en nacht voor zorgen dat treinen veilig en zoveel mogelijk volgens 'het spoorboekje' kunnen rijden.