Duitse machinisten leggen werk langer neer tijdens nieuwe staking

Een ICE-3 op het spoor in Duitsland. (Foto: Sebastian Terfloth)
Een ICE-3 op het spoor in Duitsland. (Foto: Sebastian Terfloth)

Opnieuw zullen er stakingen plaatsvinden op het Duitse Spoor, en dit keer zullen de stakingen langer gaan duren. Het goederenvervoer zal vanaf aanstaande woensdag tot volgende week dinsdag worden stilgelegd. Vanaf aanstaande donderdag zal het reizigersvervoer hinder ondervinden van de werkonderbreking.

De staking is de derde in korte tijd. De eerste tweedaagse staking vond plaats vanaf 11 augustus, waarbij de reizigerstreinen een dag later hinder ondervonden door de werkonderbreking. De tweede staking vond plaats op 23 en 24 augustus. In beide gevallen was ook het internationaal reizigersvervoer naar en via Duitsland gehinderd: Zo reed de Nightjet niet, en reed de Intercity Berlijn niet verder dan Bad Bentheim. De ICE naar Basel reed toen maar tot Keulen. In totaal reed toen maar een kwart van de langeafstandstreinen.

Ook tijdens de derde staking zal dezelfde hinder worden ondervonden als bij de vorige stakingsacties. Zo zal de Nightjet dus ook niet rijden van 2 tot en 5 september. Onduidelijk is of de Nightjet wel kan rijden op 1 en 6 september.

Conflict

De Duitse spoorvakbond vakbond GDL ligt met de Deutsche Bahn in conflict over de looptijd van de loonsverhoging van in totaal 3,2 procent. Deze zou gefaseerd tot 30 juni 2024 worden uitgevoerd, echter wil de DB de looptijd verlengen om zo de financiële impact van de coronacrisis beter te kunnen spreiden. Met de werkonderbreking willen de Duitse machinisten hun looneis kracht bij zetten.