Machinisten Deutsche Bahn leggen werk voor 48 uur neer

Duitse machinisten hebben het werk voor 48 uur stilgelegd (Foto: Deutsche Bahn AG / Dominic Dupont)
Duitse machinisten hebben het werk voor 48 uur stilgelegd (Foto: Deutsche Bahn AG / Dominic Dupont)

In Duitsland hebben machinisten van goederentreinen in dienst van de Deutsche Bahn het werk vanaf dinsdagavond 19:00 voor een periode van 48 uur neergelegd. Vanaf woensdag 02:00 uur hebben ook machinisten van reizigerstreinen zich aangesloten bij de actie.

De stakingsactie wordt gesteund door de Duitse spoorvakbond GDL. Met de werkonderbreking willen de Duitse machinisten hun looneis kracht bij zetten. De 48 uur hebben ze bepaald om geen hinder te veroorzaken bij reizigers die komend weekend op vakantie willen of een dagje op pad willen gaan.

Internationale treinen

Ook de internationale verbindingen in Nederland worden geraakt. De RE18 van Maastricht - Heerlen naar Aachen rijdt niet. De IC Berlijn rijdt enkel door tot Bad Bentheim. Ook de Nightjet tussen Amsterdam - Wenen / Innsbruck zal niet tijdens de staking rijden. Woensdag en donderdag is de nachttrein eveneens uit de dienstregeling geschrapt..

DB: "Onnodige escalatie"

In een persbericht spreekt de Deutsche Bahn over een "onnodige escalatie" van het loonconflict. Zo verwacht de vervoerder dat driekwart van de intercity's niet zal rijden. Ook is de vervoerder niet te spreken over het moment van de staking omdat reizigers en goederenvervoerders hiermee nauwelijks tijd krijgen om alternatieve plannen te maken.

De vakbond GDL ligt in conflict met de Deutsche Bahn over de looptijd van de loonsverhoging van in totoaal 3,2 procent. Deze zou gefaseerd tot 30 juni 2024 worden uitgevoerd, echter wil de DB de looptijd verlengen om zo de financiële impact van de coronacrisis beter te kunnen spreiden. De vakbond is daar fel op tegen.