Oostenrijk geeft goedkeur voor inzet van Coradia iLint waterstoftrein

De iLint tijdens een proefinzet in Oostenrijk (Foto: Alstom)
De iLint tijdens een proefinzet in Oostenrijk (Foto: Alstom)

De Coradia iLint waterstoftrein van Alstom wint geleidelijk meer terrein in Europa. Na een testperiode van drie maanden bij de ÖBB in Oostenrijk is de waterstoftrein door het ministerie officieel goedgekeurd voor het vervoer van reizigersritten.

Hiermee is Oostenrijk het tweede Europese land dat de Coradia iLint volledig goedkeurt als een emissievrij alternatief voor dieseltreinen. Als eerste gaf Duitsland goedkeur voor de inzet. Ook in Nederland is eerder dit jaar bewezen dat deze trein een uitkomst kan zijn voor de noordelijke spoorlijnen in Noord-Nederland. Ook Italië heeft inmiddels recentelijk al laten weten de waterstoftechnologie van de iLint te willen gebruiken in hun bestelde Coradia Stream treinen.

iLint proefritten in Oostenrijk

De Coradia iLint is drie maanden lang op vier belangrijke spoorlijnen in het zuiden van Oostenrijk beproefd. Tijdens die testperiode zagen de ÖBB en haar reizigers hoe de nieuwe en op waterstofcellen gebaseerde aandrijftechnologie trein werkt en hoe deze presteert. Ook op steile baansecties, waar Oostenrijk veel trajecten van heeft, en onder diverse weersinvloeden zou de trein goed kunnen presteren. Nu de testperiode in Oostenrijk is afgelopen, worden de verzamelde gegevens geanalyseerd om de technologie te perfectioneren voor de Oostenrijkse markt.

Met trots kunnen we bevestigen dat de Coradia iLint heeft bewezen geschikt te zijn voor alle dienstlijnen. Zelfs op steile gedeelten waren haar prestaties indrukwekkend. Ook zijn we trots op het feit dat de trein nu officieel is goedgekeurd en gecertificeerd voor passagiersvervoer in Oostenrijk.