Merknaam Thalys verdwijnt vanaf 1 oktober

Zowel de Thalys als de Eurostar zijn inmiddels voorzien van het nieuwe logo. (Foto: Eurostar)
Zowel de Thalys als de Eurostar zijn inmiddels voorzien van het nieuwe logo. (Foto: Eurostar)

Vanaf 1 oktober komt er een einde aan de merknaam Thalys. De diensten van alle 26 treinen zullen dan onder het Eurostar-merk vallen. De bordeauxrode Thalys-treinstellen worden inmiddels allemaal voorzien van het nieuwe logo.

Dat de internationale vervoerder al bezig is met het doorvoeren van de naamsverandering blijkt uit het feit dat zowel de app als de website van de Thalys zijn verdwenen, en deze nu worden doorgestuurd naar de website van de Eurostar.

Voor de reizigers verandert er verder niets, belooft Eurostar op haar website. De bordeauxrode treinen blijven hetzelfde, en alle reizigers blijven nog steeds genieten van de catering in de Premium-klasse, wifi-verbindingen, het barrijtuig met koffie en thee, het opladen van de smartphones en tablet, en het meenemen van fietsen.

Binnen de Eurostar-groep bestaat de treinenvloot uit 25 Eurostar-treinen en 26 Thalys-treinen. Het bedrijf telt nu samen ongeveer 2.300 werknemers.

Fusie

De fusie werd al in 2019 aangekondigd onder naam 'Green Speed' wat uiteindelijk in 2020 werd bevestigd. Vanwege de coronapandemie werd de fusie uitgesteld, maar uiteindelijk werd in najaar van 2021 bekend gemaakt dat de fusie in 2024 een feit zal zijn, waarbij Eurostar de definitieve naam zou worden. De Europse Unie gaf in het voorjaar van 2022 toestemming voor de fusie.

De Belgische spoorvervoerder NMBS heeft door de fusie een minderheidsbelang van 18,5 procent, waarbij de Franse SNCF een meerderheidsbelang heeft van 55,75 procent. In totaal waren beide vervoerders goed in 2021 goed voor een jaaromzet van 1,5 miljard euro.