NS schenkt treininterieur aan verzorgingshuizen

De speciale coupé die vorig jaar op tournee ging langs een aantal verzorgingshuizen. (Foto: NS)
De speciale coupé die vorig jaar op tournee ging langs een aantal verzorgingshuizen. (Foto: NS)

Binnenkort kunnen dementerende bewoners in 22 verzorgingshuizen weer met de trein reizen zonder de deur uit te hoeven. Alzheimer Nederland en NS schenken onderdelen van treininterieur aan deze verzorgingshuizen zodat daar een coupé kan worden nagebouwd met echte treinbanken, een tafeltje, bagagerek en een kantelprullenbak.

Vorig jaar juni introduceerden Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Deze treincoupé reisde in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies. Nu krijgt deze bijzondere coupé vaste locaties zodat alle bewoners weer herinneringen van vroeger kunnen ophalen.

Verpleeghuizen kunnen zich aanmelden. Uit alle aanmeldingen selecteert de NS 22 verpleeghuizen die de treinonderdelen dit jaar gratis mogen ophalen bij de NS-werkplaats in Amersfoort. Ook krijgen ze er een bouw-instructie bij.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Tijdens het werk krijgen personeelsleden van NS af en toe te maken met reizigers met dementie. Een reiziger die in de trein zijn vrouw kwijt is of een reiziger die plotseling niet meer weet hoe hij in moet checken. Daarom zijn Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. ‘Samen dementievriendelijk’ ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training is inmiddels ruim 1.250 keer gevolgd. Met de treincoupés willen Alzheimer Nederland en NS opnieuw aandacht vragen voor deze online training.

Dementie in Nederland

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op het leven van de persoon met dementie, maar ook op dat van zijn of haar naasten.

Hergebruik van interieur

De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers van het type DDM-1. Dit wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van NS die zich inzetten voor de stichting KaNS Centraal. NS streeft naar 100% circulaire treinen en kijkt daarom goed of treinmateriaal hergebruikt kan worden of ergens anders een nieuwe bestemming kan krijgen. In 2019 sloten NS en ProRail zich aan bij de Week van Duurzaamheid aan waarbij er diverse circulaire voorwerpen door individuele partijen gemaakt zijn. Tot op de dag van vandaag verschijnen er nog steeds nieuwe gebruiksvoorwerpen die enkele keren per jaar bij de Upcycleshop te koop zijn.