NS start Hoofdreiscoupé voor dementerende mensen

De nieuwe Hoofdcoupé die het komende jaar op tournee gaat door Nederland. (Foto: NS)
De nieuwe Hoofdcoupé die het komende jaar op tournee gaat door Nederland. (Foto: NS)

Speciaal voor bewoners van verpleeghuizen met dementie hebben de NS en Alzheimer Nederland de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen en moet ervoor zorgen dat dementerenden afleiding krijgen tijdens een treinreis in hun zorgcentrum.

De coupé is voorzien van een raam waar een beeldscherm achter staat, deze toont het landschap van het traject Amsterdam naar Alkmaar. Directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland Gerjoke Wilmink vertelt: "De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug."

Hoofdreiscoupé in Haarlem

Vandaag opende Gerjoke Wilmink samen met Marjan Rintel en conducteur Angela Wierenga de Hoofdreiscoupé in het Reinaldahuis van Zorggroep Reinalda in Haarlem. De coupé staat in de gemeenschappelijke ruimte, zodat bewoners en familieleden kunnen plaatsnemen om een kopje koffie te drinken en met elkaar herinneringen op te halen of in stilte uit het raampje kunnen staren.

Carolien Koning, bestuurder Zorggroep Reinalda in Haarlem, vindt het een mooi initiatief van Alzheimer Nederland en NS: "Wij zijn trots dat onze bewoners als eerste de vertrouwde beleving van het reizen met de trein in de Hoofdreiscoupé hier in huis mogen ervaren. Bovendien sluit de Hoofdreiscoupé heel goed aan bij onze zorgvisie gebaseerd op liefdevolle zorg die past bij de individuele wensen en achtergronden van onze bewoners met dementie."

Ook Marjan Rintel, president-directeur van NS is trots op de samenwerking: “Zo lang we dementie niet kunnen genezen, moeten we alles doen wat we kunnen om lichtpuntjes te bezorgen. Met de Hoofdreiscoupé nemen we mensen met dementie en hun naasten mee op reis, terwijl zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven."

De Hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Haarlem zal de coupé in juli verhuizen naar een zorgcentrum Rotterdam. De coupé is voorzien van bankjes en een tafeltje uit oude DDM-1 rijtuigen.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Het is niet de eerste keer dat Alzheimer Nederland en NS samenwerken. Eind 2019 werd de bewustwordingscampagne "GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer" gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Via een gratis online training leren zij signalen van dementie herkennen zodat ze goed kunnen omgaan met dementerenden. Deze training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.

Dementie in Nederland

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.