NS verlengt proef met reizen met betaalpas

De NS verlengt de proef met het reizen met een (digitale) betaalpas. (Foto: Treinenweb)
De NS verlengt de proef met het reizen met een (digitale) betaalpas. (Foto: Treinenweb)

De NS verlengt de proef met in- en uitchecken met de betaalpas tot en met 20 december. Aan de test doen een groot aantal proefpersonen aan mee die met een betaalpas, smartwatch of smartphone kunnen in- en uitchecken tijdens de reis bij NS.

De proef die verlengd wordt krijgt volgens de NS een uitbreiding: Zo wordt het ook mogelijk om over een paar weken een toeslag voor de Intercity Direct te kopen met de (digitale) betaalpas. Ook heeft de NS veel opmerkingen van de proefpersonen gekregen over poortjes die niet goed werkten met de betaalpas. De NS meldt dat deze problemen opgelost worden.

Proef

De deelnemers die zich in augustus hebben opgegeven reizen zonder korting of abonnement en met een tweede klas reisproduct. Verder mogen ze als dank van de NS zonder bijbetaling in de eerste klas reizen. De proef geldt alleen voor het maken van treinreizen bij NS en het ophalen van de toeslag en niet voor het huren van de OV-fiets of parkeren op een P+R terrein bij een station.

Wel kunnen alle reizigers deze nieuwe betaalmethode in een groot aantal bussen gebruiken en bij Arriva in het noorden van het land in zowel de trein als de bus. Op deze pagina staat in welke gebieden dit betaalsysteem werkt.

OV-Pay

Het in- en uitchecken met contactloze betaalpas of creditcard bij NS is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV Pay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV werden al als proef ingevoerd vanaf 2021 waarbij in diverse regio's gebruik van OV Pay kan worden gemaakt in diverse bussen. Naar verwachting zal een landelijke ingebruiksstelling van OV Pay in 2023 plaatsvinden.

De NS heeft een speciale pagina met uitleg over OV Pay. Algemene informatie is te vinden op de website van OV Pay.