NS zoekt proefpersonen voor in- en uitchecken met de bankpas

De NS zoekt proefpersonen om in- en uit te kunnen checken met een bankpas of smartwatch. (Foto: NS)
De NS zoekt proefpersonen om in- en uit te kunnen checken met een bankpas of smartwatch. (Foto: NS)

De NS start vandaag met het werven van deelnemers voor een proef waarmee treinreizigers contactloos kunnen in- en uitchecken met hun betaalpas, creditcard, telefoon of smartwatch. Dit is mogelijk bij alle NS-stations in Nederland. Een beperkt aantal deelnemers kunnen aan de proef deelnemen.

In de periode van 15 t/m 22 augustus gaat de NS op zes stations reizigers uitnodigen om met de proef mee te doen. Het gaat om de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal, ’s-Hertogenbosch en Delft. Tussen 10.00 uur en 19.00 uur staan hier teams klaar om reizigers te ontvangen, hun vragen te beantwoorden en hen aan te melden voor de proef. Reizigers kunnen zich alleen op deze locaties aanmelden.

Proef

Vanaf 29 augustus gaat de proef van start en kunnen reizigers gebruik maken van de nieuwe manier van in- en uitchecken. De afgelopen periode heeft de NS de in- en uitcheck paaltjes en -poortjes al laten vervangen door een nieuwe variant. Deelnemers reizen zonder korting of abonnement en reize met een tweede klas reisproduct, maar mogen als dank voor deelname tot 1 november zonder bijbetaling in de eerste klas reizen. De proef geldt alleen voor het maken van treinreizen en niet voor het huren van de OV-fiets of parkeren op een P+R terrein bij een station.

Wel kunnen reizigers deze nieuwe betaalmethode in enkele bussen gebruiken, maar dat staat los van deze proef. Op deze pagina staat in welke gebieden dit betaalsysteem werkt.

Uitbreiding van kleinschalige proef

De proef is een vervolg op een eerdere kleinschalige proef in 2019. Een beperkte groep treinreizigers kon toen in- en uitchecken met betaalpas op het traject Leiden – Den Haag. Met deze nieuwe proef testen we het reizen met betaalpas op alle NS-stations met een grotere groep treinreizigers. Op deze manier wil de NS inzicht te krijgen in ervaringen van reizigers waarbij de NS feedback van de gebruiker vraagt om de dienstverlening te kunnen verbeteren.

NS heeft de intentie om na de proef deze nieuwe manier van reizen mogelijk te maken voor alle treinreizigers die zonder korting of abonnement toch gemakkelijk zonder extra stap willen reizen.

OV-Pay

Het in- en uitchecken met contactloze betaalpas of creditcard bij NS is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV Pay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV werden al als proef ingevoerd vanaf 2021 waarbij in diverse regio's gebruik van OV Pay kan worden gemaakt in diverse bussen. Naar verwachting zal een landelijke ingebruiksstelling van OV Pay in 2023 plaatsvinden.

De NS heeft een speciale pagina met uitleg over OV Pay. Algemene informatie is te vinden op de website van OV Pay.