Duitsland komt met klimaatticket als opvolger van 9-euro-ticket

Duitsland komt met klimaatticket als opvolger van 9-euro-ticket. (Foto: Piqsels)
Duitsland komt met klimaatticket als opvolger van 9-euro-ticket. (Foto: Piqsels)

Duitsland heeft de opvolger van het succesvolle 9-euro-ticket aangekondigd. Het nieuwe klimaatticket zal vermoedelijk vanaf januari 2023 te koop komen en kost 49 euro. Dat zijn de ministers van Transport de afgelopen periode overeengekomen hoewel er nog geen duidelijkheid is over de financiering van het ticket.

Het nieuwe ticket zal een abonnement-formule krijgen die elke maand kan worden opgezegd. Een specifieke datum voor de introductie van het kaartje is echter nog niet vastgesteld, maar er wordt wel over het begin van 2023 gesproken

Akkoord

De transportministers van de Duitse deelstaten presenteerden het akkoord donderdag op een persconferentie met federaal minister van Verkeer Volker Wissing. De deelstaten hebben een financieringsreservering geregistreerd, en eisen extra miljarden van de federale overheid voor de uitbreiding van het plaatselijk vervoer, de zogenaamde regionaliseringsfondsen.

Nieuw klimaatticket

Voor januari volgensjaar stond eigenlijk een landelijk vervolgticket gepland. Inmiddels heeft de deelstaat Berlijn als tussenoplossing een ticket van 29 euro ingevoerd voor de maanden oktober, november en december 2022.

Het 9-euro-ticket dievan juni tot eind augustus dit jaar in Duitsland als middel tegen inflatie en klimaatverandering werd ingezet was een wisselend succes te noemen. Er zouden in de drie maanden maar liefst 52 miljoen tickets verkocht zijn door Duitse inwoners en toeristen.