Duitsland overweegt klimaatticket na succes van 9-euro-ticket

Duitsland doet onderzoek naar klimaatticket. (Foto: Patrick Permien)
Duitsland doet onderzoek naar klimaatticket. (Foto: Patrick Permien)

Duitsland is een onderzoek gestart naar betaalbaar openbaar vervoer na het succes van het 9 euro ticket. Dat schrijft de Duitse nieuwssite Thelocal.de. Er wordt nog onderzocht hoe het ticket zal gaan werken.

Meer dan 20 miljoen reizigers kochten al in juni het 9 euro ticket om mensen te helpen tijdens de energiecrisis. Met dit ticket wat tot en met augustus geldt kunnen ze een hele maand onbeperkt reizen met het Duitse regionale openbaar vervoer. De Duitse regering denkt er over na om een klimaatticket in de verkoop te brengen als opvolgers van het maandticket.

Klimaatticket

Volgens een ontwerp van het noodprogramma voor klimaatbescherming zou de regering een klimaatticket kunnen aanbieden. In de conceptplannen staat dat "met tariefmaatregelen de aantrekkelijkheid van het plaatselijk openbaar vervoer blijvend vergroot moeten worden". Ook is niet duidelijk of dit ticket enkel voor Duitse inwoners geldt of ook voor toeristen, wat nu geldt bij het 9 euro ticket.

Volgens de regeringsvoorstellen zou "een voordelig 'klimaatticket' als een gestandaardiseerd maand- of jaarkaart voor regionaal openbaar vervoer per trein en lokaal openbaar vervoer" in de toekomst zorgen voor goedkope treinreizen.

De deelstaten van Duitsland zijn verantwoordelijk voor het lokale openbaar vervoer. De federale overheid is echter bereid om een ​​"klimaatticket" financieel te steunen. Een dergelijk ticket is inmiddels ook al in Oostenrijk ingevoerd.

Politici hebben de regering opgeroepen om het aanbod van 9 euro te verlengen, of een andere goedkope vervoersovereenkomst te overwegen, zoals een jaarticket van 365 euro Minister van Transport Volker Wissing en minister van Financiën Christian Lindner hebben al aangegeven dat de geldigheid van dit ticket niet verruimd zal worden vanwege de finianciele situatie.