Alle ÖBB en Westbahn verbindingen in Salzburg zijn komende maanden gratis op vrijdag

Alle ÖBB en Westbahn verbindingen in Salzburg zijn komende maanden gratis op vrijdag (Foto: Stadler Rail)
Alle ÖBB en Westbahn verbindingen in Salzburg zijn komende maanden gratis op vrijdag (Foto: Stadler Rail)

Alle ÖBB- en Westbahn-verbindingen binnen de Oostenrijkse deelstaat Salzburg zijn op elke vrijdag tot 24 juni gratis. De deelstaat wil met "benzinevrije dagen" de inflatie tegengaan en mensen stimuleren het openbaar vervoer te nemen.

De aanbieding geldt binnen de deelstaat voor het langeafstandsverkeer van de ÖBB en de Westbahn, en wordt niet enkel beperkt tot treinen, maar ook bussen zijn op de vrijdagen gratis. "Dat maakt ons compleet en we kunnen zeggen: vanaf nu is al het openbaar vervoer in het hele land op vrijdag gratis te gebruiken. Iedereen die het wil proberen, kan gewoon instappen en wegrijden", zegt Transportwethouder Stefan Schnöll (ÖVP) in een televisieprogramma.

"Benzinevrije Dagen" tot 24 juni

Met de "benzinevrije dagen" wil men de inflatie tegengaan en een prikkel creëren om over te stappen op het openbaar vervoer. "Er zijn veel overstapmogelijkheden door het hele land, zoals park-and-ride-gebieden", vervolgt Schnöll.

"Vooral de regio's Pongau en Pinzgau profiteren nu van de uitbreiding van het langeafstandsvervoer van ÖBB. Zo rijden er bijna uitsluitend langeafstandstreinen naar het Gasteinertal. Met de trein konden de vorige 'benzinevrije dagen' de facto niet worden gebruikt", legt Johannes Gfrerer, directeur van de Salzburger Verkehrsverbund GmbH, uit.

Vanwege de beperkte ruimte kunnen fietsen niet gratis worden meegenomen in de langeafstandstreinen. Hiervoor moet worden bijbetaald.