Thalys vrijdag gestrand na aanrijding met een dier

Twee Thalystreinen onder de kap van Amsterdam Centraal. (Foto: Metrophil)
Twee Thalystreinen onder de kap van Amsterdam Centraal. (Foto: Metrophil)

Het treinverkeer op het Thalys-traject tussen Amsterdam en Parijs is vrijdag ontregeld geraakt na een aanrijding met een dier. Het incident vond plaats bij de Waalse stad Doornik waar de trein rond 15:30 in botsing kwam met een dier.

Door de verstoring zijn veel reizigers gestrand in treinen of op stations. Volgens Treinreiziger.nl zouden Thalys-treinen uit Duitsland en Nederland te maken hebebn gekregen met vijf á zes uur vertraging. Ook diverse treinen van Parijs naar België, Nederland en Duitsland zijn geschrapt, tot het einde van de dag. Honderden treinreizigers kregen het advies om een extra nacht in de Parijse hoofdstad doorbrengen om zaterdag hun reis te vervolgen. "Dat kan echter niet via de Thalys omdat de treinen van zaterdag zijn volgeboekt", meldt een servicemedewerker van het treinbedrijf via Twitter.

Botsing

De aanrijding vond vrijdagmiddag rond 15.30 uur plaats in de buurt van de Waalse stad Doornik. Door de klap met het dier liep het treinstel schade op, waarbij rook vrijkwam. De trein moest volledig tot stilstand worden gebracht en de elektriciteit moest worden afgesloten. Hierdoor viel ook de airconditioning uit waarbij reizigers urenlang in de trein hebben vastgezeten. Volgens de Thalys zou personeel water hebben uitgedeeld aan de getroffen reizigers.

Door de botsing is een technisch probleem ontstaan “waardoor de trein tot stilstand moest worden gebracht en de elektriciteit moest worden afgesloten”, zegt een woordvoerder van de Thalys tegen het Franse persbureau AFP.

Eerdere storingen

Het is de derde keer in korte periode dat er een Thalys gestrand is en geëvacueerd moest worden. Eerder raakten er twee treinen gestrand vanwege een technisch euvel die veroorzaakt zijn door de hitte. Omdat er een tekort aan treinen is heeft Thalys besloten om tot medio augustus een beperkte dienstregeling te rijden. In totaal bevat de vloot van Thalys 28 treinstellen van twee verschillende soorten. Volgens de woordvoerder zijn al altijd een paar stellen die voor onderhoud in de werkplaats staan. "Nu komen er nog eens twee bij.", vervolgt de woordvoerder. Inmiddels zou het aantal met dit incident op drie staan.