Thalys schrapt treinen vanwege tekort

Een archieffoto van een Thalys die onderweg is door Nederland. (Foto: Ad Boer)
Een archieffoto van een Thalys die onderweg is door Nederland. (Foto: Ad Boer)

De Thalys naar het zuiden zal deze zomer met een beperkte dienstregeling rijden. Twee treinstellen zouden met een storing in de werkplaats staan. Tot en met komende zondag zouden er al tot drie treinen per dag uitvallen, meldt Thalys.

Afgelopen week zijn er twee Thalys-treinstellen stil komen te staan vanwege technische problemen door het warme weer. Vorige week maakten passagiers vier barre uren mee omdat de airconditioning was uitgevallen, en enkele reizigers onwel raakten. Reizigers sloegen toen een raampje in om water overhandigd te krijgen. Afgelopen zondag strandde er eveneens een Thalys vanwege technische problemen. Toen moesten reizigers drie uur in het treinstel afwachten voordat ze geëvacueerd konden worden. Wel konden in dit geval de deuren van de trein worden opgezet voor frisse lucht. Vanwege de stremming raakten veel reizigers gestrand op station Brussel-Zuid.

Compensatie en overnachting

Thalys heeft beloofd dat gedupeerde passagiers 250 procent van hun ticketprijs terug als compensatie zullen krijgen. Volgens de vervoerder zou er na het incident voor iedereen een overnachting in een hotel zijn geboekt, maar Saskia Kluit van reizigersvereniging Rover die tegenover het AD nams haar moeder het woord geeft, ontkent dat: "Ze heeft in Brussel midden in de nacht in de rij moeten staan op een plek waar Thalys hotelkamers zou aanbieden, maar dat bleek niet zo te zijn. Toen hebben wij voor haar een hotel geboekt en heeft ze nog in een heel lange rij voor een taxi gestaan."

Herstel

Een woordvoerder van Thalys meldt tegenover het AD dat de incidenten van dinsdag en zondag los van elkaar staan. "Dinsdag was er een probleem met een compressor, dat kwam vrijwel zeker door de hitte. Gisteren viel plotseling de stroom uit van een trein die eerder die dag nog probleemloos een rit had afgewerkt. We onderzoeken de incidenten, daarom zijn beide treinen nu van het spoor gehaald."

In totaal bevat de vloot van Thalys 28 treinstellen van twee verschillende soorten. Volgens de woordvoerder zijn al altijd een paar stellen die voor onderhoud in de werkplaats staan. "Nu komen er nog eens twee bij.", vervolgt de woordvoerder.