NS adviseert Geldermalsen te mijden tijdens aankomende werkzaamheden

Een foto van werkzaamheden die plaatsvinden.
Een foto van werkzaamheden die plaatsvinden.

De NS geeft reizigers tussen Geldermalsen en Utrecht het dringende advies om dit traject tussen 14 juli en 5 augustus te mijden. Er vinden dan werkzaamheden plaats, en er is landelijk een tekort aan buschauffeurs voor treinvervangend vervoer.

Reizigers die toch op pad gaan, worden geadviseerd om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen of om een omreisroute te gebruiken.

Werkzaamheden Utrecht - Geldermalsen

ProRail werkt van 14 juli tot en met 5 augustus aan het spoor tussen Utrecht en Geldermalsen, een belangrijke plek op een druk bereden spoor tussen Utrecht en Zuid-Nederland. Hier vervangt ProRail kilometers spoor. Deze werkzaamheden staan een paar jaar gepland en zijn nodig om de kwaliteit van het spoor op peil te houden en het spoor gereed te maken voor de toekomst. Er is bewust voor gekozen het in een vakantieperiode uit te voeren omdat er dan minder treinreizigers zijn.

Hierdoor kunnen de Intercity's tussen Utrecht en Geldermalsen niet rijden. Daarnaast rijden er geen Sprinters tussen Houten en Geldermalsen. Reizigers tussen Houten en Utrecht kunnen wel gewoon met de trein.

Omreisroutes

Reizigers die om willen reizen, kunnen dat doen via Breda of Nijmegen. De extra reistijd is één uur. Ook op deze routes kan het extra druk zijn, mede vanwege extra reizigers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Stefan Gitz, verantwoordelijk voor trein-vervangend busvervoer: "Dit reisadvies geven we tandenknarsend. We moeten eerlijk zijn naar onze reizigers. Als we iedereen gewoon naar het station laten komen, ontstaan er urenlange wachtrijen. Dat kunnen we niet maken."

Maatregelen vanwege tekort aan bussen

ProRail werkt dit jaar op veel plaatsen aan het spoor. Recent nog in Noord-Nederland bij Meppel. NS was toen niet tevreden over de beschikbaarheid van het treinvervangend busvervoer en er werden zelfs Kamervragen gesteld.

Direct daarna zijn de werkafspraken met de busbedrijven aangescherpt, om voortaan de kans op overlast te beperken. Toen is ook besloten om - als er toch een tekort aan bussen is - vroegtijdig bij de reizigers aan te geven wat ze kunnen verwachten, wat de vervoerder nu ook doet. De NS houdt de komende tijd ook bij andere werkzaamheden nauwlettend met de busbedrijven in de gaten over hoeveel bussen er beschikbaar zijn.