NS presenteert komend weekend de ICNG op Rotterdam Centraal

De nieuwe ICNG tijdens een proefrit op Amsterdam Muiderpoort. (Foto: Treinenweb)
De nieuwe ICNG tijdens een proefrit op Amsterdam Muiderpoort. (Foto: Treinenweb)

Komend weekend op 2 en 3 juli is het zover: De NS presenteert vanaf zaterdag de Intercity Nieuwe Generatie dan eindelijk voor het publiek. De presentatie van de splinternieuwe trein vindt plaats op Rotterdam Centraal waarna het publiek, die zich eerder heeft kunnen inschrijven, de trein van binnen en buiten kunnen bewonderen.

De openinghandeling begint zaterdag om 09:45 op spoor 15. De 12-jarige treinfan Thomas geeft samen met Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur NS en Henri Poupart-Lafarge, CEO van treinfabrikant Alstom het startsein. Hiermee openen de deuren van de Intercity Nieuwe Generatie voor de eerste groep bezoekers. Ook kunnen liefhebbers op deze dagen zelf de trein besturen door plaats te nemen achter de speciale simulator waarmee de NS op tournee is om personeel te werven.

Een eerdere poging voor de publieksdag op vorig jaar november werd afgeblazen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, maar nu is de tweede poging echt definitief. Volgens de NS hebben er 3.500 liefhebbers zich gemeld om op zaterdag en zondag de trein te bekijken. Ze hebben zich aangemeld voor een door hun gekozen tijdvak. Naar verluidt zullen de ICNG-treinstellen 3121 en 3122 vanaf zaterdag naar Rotterdam afreizen.

De nieuwe ICNG trein zal naar verwachting medio december gaan rijden. In de loop van de komende maanden zullen er nieuwe treinstellen worden overgebracht naar Nederland. Momenteel staan er tientallen stellen verspreid op diverse locaties in Polen en Duitsland in afwachting tot het moment dat de NS het groene sein geeft voor de aflevering.