NS start tour met simulator voor werving van personeel

Om extra personeel te werven reist de de NS komende weken met een treinsimulator naar diverse stations. Op deze manier kan iedereen ervaren hoe het is om machinist te zijn en zelf de nieuwste Intercity (ICNG) te besturen. De aftrap vond vanmorgen om 10 uur plaats op Utrecht Centraal. Daar staat de simulator tot 16 uur.

"De treinsimulator bootst de werkplek van de machinist zo realistisch mogelijk na. De bediening en knoppen zijn hetzelfde als die van de allernieuwste Intercity, genaamd ICNG.", meldt NS in een nieuwsbericht. Die simulatie is behoorlijk levensecht zodat je ook door slecht weer kan rijden, maar ook kan je te maken krijgen met een vertraagde trein op het baanvak voor je.

Simulator

De simulator reageert direct zodra de machinist vertrekt, remt of toetert. Op een groot scherm is het treintraject te zien waar de trein over rijdt. NS machinist Van Dooren legt het uit: “Drie kleinere schermen tonen alle knoppen en systemen die je nodig hebt om de trein te controleren. Denk aan het bedienen van de stroomafnemer, het openen en sluiten van deuren en hoe hard je mag rijden. Net als een echte trein beschikt de simulator ook over een dodemanspedaal. Bedien je deze niet op tijd, dan volgt een noodremming. In de simulator kunnen we de dodeman uitzetten, zodat mensen die voor het eerst rijden ook even kunnen wennen."

NS gebruikt de treinsimulator normaal gesproken intern om machinisten op te leiden. Om mensen enthousiast te maken voor een baan als machinist stelt NS de treinsimulator nu ook tijdelijk open voor iedereen.

1100 vacatures

In totaal heeft NS op dit moment 1100 vacatures, verspreid over alle bedrijfsonderdelen. Denk hierbij aan functies als monteur, veiligheid & service-medewerker, retailmedewerker op het station en IT’er. Daarnaast heeft NS dringend behoefte aan machinisten en conducteurs. Onlangs maakte NS bekend vanaf 13 juni op één traject minder vaak te kunnen rijden vanwege het gebrek aan collega’s. Dit jaar zijn inmiddels 220 mensen begonnen aan de opleiding tot machinist of hoofdconducteur, maar er zijn meer dan 500 opleidingsplekken beschikbaar. NS betaalt de opleiding en meteen vanaf de start ontvangen deelnemers salaris.

De opleiding tot machinist duurt één jaar en de opleiding tot conducteur vijf maanden. Beiden worden onder andere aangeboden in het NS opleidingscentrum in Amersfoort.

Simulator on tour

De treinsimulator start op station Utrecht Centraal en bezoekt daarna de stations Arnhem Centraal, Alkmaar, Deventer, Rotterdam Centraal en Eindhoven Centraal. Op elk station staat de treinsimulator een dag van 10 uur tot 16 uur en tourt daarna verder. Op de volgende dagen is de simulator op de volgende stations te vinden:

Vrijdag 3 juni - Utrecht Centraal
Zaterdag 11 juni - Arnhem Centraal
Zaterdag 18 juni - Alkmaar
Vrijdag 24 juni - Deventer
Zaterdag 2 juli - Rotterdam Centraal
Zondag 3 juli - Rotterdam Centraal
Vrijdag 8 juli - Eindhoven Centraal

  • Binnenkort volgt er nog een artikel om de ICNG-trein zelf in huis te halen om ermee te kunnen spelen in het computerspel Train Simulator Classic (voorheen Train Simulator 2021)