Spoorwensdagen gaan weer van start

Tijdens de Spoorwensdagen zal De Kameel ook weer rijden. (Foto: Treinenweb)
Tijdens de Spoorwensdagen zal De Kameel ook weer rijden. (Foto: Treinenweb)

Aanstaande woensdag vinden de Spoorwensdagen weer plaats. Mensen van jong tot oud die zich hebben opgegegeven voor dit evenement kunnen hun wensen weer in vervulling laten gaan. Zo mogen ze bijvoorbeeld een dag meelopen met een conducteur, de NS-werkplaats bezoeken, met 'de Kameel' meerijden of zelf plaatsnemen in de simulator waarin NS-machinisten worden opgeleid.

Tijdens de 15e editie van de Spoorwensdagen laten ProRail en NS zestig wensen uitkomen waarbij er maar liefst 130 vrijwilligers worden ingezet om de trein- en spoorwensen van jong en oud in vervulling te laten gaan. De dag zal woensdag feestelijk van start gaan met een optreden van het NS Harmonieorkest op Utrecht Centraal. Ook zal De Kameel (NS20) van het Spoorwegmuseum die dag weer op pad gaan.

De wens van de 14-jarige Mats is om zelf een trein te mogen besturen in het simulatorcentrum in Amersfoort. Zijn moeder vertelt: "Mats roept al vanaf zijn derde dat hij machinist wil worden". Inmiddels zit Mats op de middelbare school, maar zijn droom is nog steeds om zelf een trein te besturen: "Regelmatig staat hij op stations te filmen en we reizen door heel Nederland met de trein, zodat hij zoveel mogelijk treinen en stations kan zien. Mats is alleen écht gelukkig als hij iets met treinen kan doen."

Ook de 82-jarige Henk is gepassioneerd door de trein. Zijn wens wordt in vervulling gebracht door een kijkje te nemen in het onderhoudsbedrijf in Leidschendam. Als dank voor de mantelzorg voor zijn vrouw heeft zijn kleindochter Robine hem als verrassing opgegeven voor de Spoorwensdagen. "Mijn opa is een echte treinenfan! Hij heeft zijn eigen modelspoorbaan gemaakt en alle techniek in de treinbaan zelf bedacht. Alle wissels waren te bedienen en de treinen werden vanaf één plek aangestuurd."