NS: Meer OV-fietsen verhuurd na coronacrisis

Een feestelijk versierde 'confetti' OV-fiets.
Een feestelijk versierde 'confetti' OV-fiets.

NS heeft maandag laten weten dat steeds meer reizigers de OV-fiets weer weten te vinden. Tijdens de coronacrisis was het aantal verhuurde fietsen sterk gedaald, maar heeft zich inmiddels weer flink aangetrokken.

Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 ziet de NS in het eerste kwartaal van 2022 ruim 90 procent van de OV-fietsritten terug. In april waren er, voor het eerst sinds de start van corona, zelfs bijna 10 procent meer OV-fietsritten dan in dezelfde maand in 2019.

"De piek in de maand april doet ons goed. We zien dat vooral in het weekend de OV-fietsen extra in trek zijn en dat reizigers de OV-fietsen dan met name voor sociale of recreatieve activiteiten gebruiken, denk aan een familiebezoek of een dagje uit. Alsmaar meer reizigers gebruiken de OV-fiets in hun reis van deur tot deur", vertelt Marise Bezema verantwoordelijk voor OV-fiets bij NS.

Vernieuwingen NS-App

NS heeft nieuwe functionaliteiten aan de NS-app toegevoegd voor OV-fiets. Hierdoor wordt het voor reizigers nog makkelijker om een OV-fiets te huren en krijgen reizigers meer inzicht in het huren. Zo kan de gebruiker ook zien of de verhuur inmiddels loopt of ten einde is gekomen. Vanaf volgende maand krijgen ze ook een pop-up notificatie zodra ze hun fiets ophalen of inleveren.

Ook het huren van een OV-fiets is vanaf nu eenvoudig en kunnen er gratis  OV-fietsabonnementen worden afgesloten via de app. Het melden van een defecte fiets of de uitleg over het nieuwe OV-chipkaart slot op de fiets is nu ook via de app mogelijk.

OV-fiets

De OV-fiets heeft in de afgelopen jaren een sterke opmars gemaakt. Na de treinreis nemen veel mensen een OV-fiets om het laatste stukje tot bestemming af te leggen. NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. In totaal zijn 1.000 OV-fietsen uitgerust met het nieuwe elektronische slot wat de komende tijd uitgebreid wordt.