NS voorziet dit jaar 70 procent van de OV-fietsen van een elektronisch fietsslot

Het nieuwe slimme OV-fiets slot (Foto: NS)
Het nieuwe slimme OV-fiets slot (Foto: NS)

De NS voorziet een groot deel van de OV-Fietsen van elektronisch slot die te openen is met een OV-chipkaart. Met dit vernuftige slot kunnen reizigers gemakkelijker een OV-Fiets huren. De fietsenstalling van station Apeldoorn heeft na een succesvolle proef de primeur met 400 fietsen die van dit slot voorzien zijn.

De NS heeft laten weten dat in 2021 maar liefst 70 procent van de OV-fietsen is voorzien van het nieuwe slot. Elk jaar verliest de NS ongeveer tweeduizend fietssleutels, omdat reizigers uit gewoonte hun fiets op slot zetten en het sleuteltje per ongeluk mee naar huis nemen.

Werking

Het elektronische slot is te openen door er een OV-chipkaart met een bijbehorend geldig abonnement tegen het slot te houden. Tijdens het gebruik kan de fiets op slot worden gezet door de knop op het slot in te drukken en het slot te sluiten, waarbij je eventueel de fiets met de slotketting ergens aan vast zet. Het openen ervan gaat weer met de OV-chipkaart waarmee de fiets gehuurd wordt.

Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd zodra je het slot sluit. Omdat het slot intelligent is weet die namelijk dat de fiets weer in de stalling staat.

Proef op station Apeldoorn

Voorafgaand aan de introductie testte NS het nieuwe OV-fietsslot bij 350 OV-fietsen op station Apeldoorn. Reizigers beoordeelden het nieuwe OV-fietsslot met een ruim cijfer 8. Tijdens deze proef is de techniek uitgebreid getest en zijn inzichten verzameld over het gebruik. Hieruit kwam naar voren dat de reiziger ook buiten de stalling graag informatie wil hebben over de werking van het slot. Vandaar dat op de bagagedragers van de OV-fietsen een instructie is geplaatst.

OV-fiets in NS Lab-app

In de speciale 'proeftuin' NS Lab-app staat nu ook handige informatie over OV-fiets. Hier vinden reizigers uitleg over het nieuwe OV-fietsslot, antwoorden op de meest gestelde vragen en kunnen snel zoeken naar een locatie om een OV-fiets te huren. Als de reiziger een persoonlijke OV-chipkaart aan de app koppelt, geeft deze meer informatie over de huidige OV-fietsrit en de meest recente OV-fietsritten. Ook kan de reiziger in de app controleren of de OV-fiets goed is ingeleverd.