Treinenweb bestaat vandaag 15 jaar!

Treinenweb bestaat vandaag alweer 15 jaar. Dat betekent een mooi moment om even terug te blikken naar de geboorte van deze website die op 13 april 2007 het levenslicht zag waarna er sinds al die tijd een hoop artikelen, reviews, video's en nieuwsberichten zijn geschreven, maar ook is deze site al diverse keren voorzien van een nieuw jasje en nieuwe functies.

Het eerste nieuwsbericht betrof het item waarin wij met trots over de geboorte van Treinenweb schreven. Het daaropvolgende nieuwsbericht ging over de oplevering van één van de eerste gemoderniseerde Koploper-stellen wat ook een mooi moment was om het eerste echte nieuwsbericht op de site mee te beginnen. Daarna volgde het nieuws dat er speciaal vanwege de geboorte van prinses Ariane, dat er een bijzondere 'Prinses Ariane Express' ging rijden. Zo begonnen we dus met drie mooie historie-schrijvende nieuwsberichten.

Statistieken

De afgelopen 15 jaar zijn er door de redactie diverse nieuwsitems geplaatst wat in een oplopende lijn is gestegen. In totaal acht redacteuren (Damiaan, Durk, Marleen, Colin, Aar, Jason, Koen en Joris-Jan) gepubliceerd. De meeste zijn overigens niet meer actief op Treinenweb als redactielid en enkelen hebben tijdelijk bijgestaan als vervanging en enkelen van hun kunnen dit nog steeds doen

Op het huidige moment kunnen we spreken van 9357 nieuwsberichten, 119 reportages (ook reviews genoemd) en 260 artikelen over evenementen die door diverse redacteuren geschreven zijn. Daarnaast zijn er 65 video's gemaakt waaronder drie seizoenen van 'Reizigers in Beeld'. Maar binnenkort zullen er nog meer nieuwe video's komen.

Van vroeger tot nu...

De aftrap van Treinenweb.nl
Ook de website Treinenweb heeft in zijn historie flinke veranderingen meegemaakt. Zo begonnen we eerst met een behoorlijk hoekige layout die als kleurstelling meer NS-geel was, voorzien van een afbeelding van een DM'90 Buffel-trein bovenaan de site die stiekem afkomstig was uit Microsoft TrainSimulator. In de loop van de tijd zijn er nieuwe pagina's bij gekomen om het aanbod voor de bezoeker flink te verbeteren: Een materieeloverzicht met informatie over het rollende materieel op het spoor zag uiteindelijk het levenslicht samen met de reviews. Later kwam er nog een agenda bij met de recentste evenementen die op en langs het spoor plaatsvonden en kwamen er foto-overzichten en gingen we de recente spoorverstoringen publiceren om mee te gaan met de actualiteiten die we al plaatsten.

Videoproducties op Treinenweb
Begin 2010 werd de integratie van onze video's op ons Youtube-kanaal op Treinenweb beter zichtbaarder. Ook gingen we toen voor een periode van tien maanden in zee met audio-visueel bedrijf Bubbleside Media, waarna we de video's zelf gingen exploiteren en produceren. Toenmalig redacteur Colin heeft in deze tijd ook het nodige bijgedragen aan Treinenweb.

Restyling en meer informatie
Uiteindelijk zijn we in september 2011 een grens overgegaan door de site een flinke boost te geven in de vorm van een restyling en het aanbieden van nog meer interessante informatie over het spoor. Zo zijn er fotoalbums bij de reviews, stations en materieel gekomen, en zijn er lijsten gekomen met vele interessante datums van onder meer indienststellingen, afleveringen en afvoer van divers spoormaterieel. Ook een overzicht van alle treinseries die ons land kent heeft de weg naar Treinenweb gevonden. Ook hebben we vanaf die periode onze vleugels uitgeslagen naar de sociale media Facebook, Twitter, Instagram en later nog Train Siding, die we allemaal als verlengstuk van onze site kunnen zien.

Tien jaar later, een nieuwe layout
In 2020, het moment van de lockdown in Nederland vanwege de coronapandemie, hebben we begin april de nieuwe vormgeving van de site uitgerold, een project waar een paar jaar aan gewerkt is omdat de gehele techniek van de site nodig op de schop moest gaan. Ook was dit meteen de aftrap voor een 'mobile-friendly' website, een functionaliteit die hoog op de agenda stond en bovendien al vaak genoeg gevraagd was.

Een nieuw logo
Vorig jaar hebben we onze site voorzien van een nieuw logo omdat het huidige logo verouderd was en niet meer de juiste kracht uitstraalde. Met een nieuw logo vonden we dat Treinenweb een vernieuwde identiteit moest uitstralen. Om dit toen te vieren hebben we bergen met promotiestickers laten drukken die we met regelmaat via de sociale media verloten. En de kans is groot dat er weer binnenkort een nieuwe ronde volgt. Dus blijf ons daar ook volgen....

Bovenaan dit artikel kan je doorklikken om terug te blikken op de geschiedenis van de vormgeving van Treinenweb.nl. Herken je deze layouts nog?

Feest vieren

Om dit bijzondere jaar te vieren zullen we de komende tijd leuke verrassingen en acties houden. Houd de website en vooral social media in de gaten. Bovenaan de website kan je de icoontjes voor de sociale media vinden.

Promotiespulletjes die we regelmatig weggeven.
Promotiespulletjes die we regelmatig weggeven.

Op naar 20 jaar....

Natuurlijk zullen we de komende jaren nog veel actuele nieuws, sprankelende video's en interessante reportages plaatsen. De komende maanden zullen we de achterliggende techniek van Treinenweb verder onder handen nemen en nieuwe functionaliteiten en verbeteringen aanbrengen. Ook staat er op korte termijn een verhuizing op de planning naar een andere provider, maar als alles goed gaat zul je dit niet merken.

Wat we nu in ieder geval nu kunnen zeggen is: Op naar de 20 jaar Treinenweb!
Blijf ons volgen, want we blijven gedreven door alles wat er in de spoorwegwereld gebeurt, en daar willen we jullie uiteraard van op de hoogte blijven houden.