Alstom levert Coradia Stream aan Noord-Italiaanse STA

Het ontwerp van de Coradia Stream voor de STA (Foto: Alstom)
Het ontwerp van de Coradia Stream voor de STA (Foto: Alstom)

De Italiaanse vervoerder Strutture Trasporto Alto Adige (STA) die in het Italiaanse Zuid-Tirol opereert heeft een bestelling bij Alstom gedaan voor acht Coradia Stream enkeldeks-treinstellen. Het is een vervanger voor de problematische levering van de Talent 3 treinstellen.

De uitrol van Talent 3 treinstellen verloopt al langere jaren problematisch. Vervoerders in Duitsland kregen te maken met aanzienlijke vertraging en in Oostenrijk zijn de treinen tot op heden niet toegelaten. In 2019 bestelde het bedrijf zeven Talent treinstellen voor diensten tussen Innsbruck, Bolzano en Mals.

Omdat Alstom na de fusie met Bombardier de eigenaar van de Talent 3 productlijn werd, heeft de bouwer als oplossing gevonden om de Alstom Coradia Stream te leveren. Deze trein is al toegelaten en actief in Italië en heeft zich ook al bewezen in Nederland als ICNG. Als kers op de taart krijgt de Italiaanse vervoerder een trein extra in vergelijking met het bestelde aantal van de Talent 3. De productie van de Talent 3 is inmiddels door het Spaanse CAF overgenomen.

Elke trein zal 25 procent meer passagiers kunnen vervoeren in vergelijking met de Talent 3 treinstellen en zal meer fietsparkeerplaatsen bevatten. De stellen zijn per stuk 128 meter lang en voorzien van 381 zitplaatsen. Ook komt er een nieuwe kleurstelling in een zilveren kleur met abstracte vormen erop.

Vervangers voor de Talent 3

In Oostenrijk werden Talent 3 treinstellen besteld voor de regio's Vorarlberg (21 stuks), Tirol (19 stuks) en Zuid-Tirol (7 stuks). Voor de eerste twee klanten zijn de meeste treinstellen gebouwd, maar nooit overgedragen. De regio's Vorarlberg en Tirol krijgen Siemens Desiro ML-treinen. De Italiaanse STA krijgt de Coradia Stream.