Stichting 2454 CREW neemt Mat'64 over

De 904 die er momenteel glimmender uitziet.
De 904 die er momenteel glimmender uitziet.

De Stichting Mat'64 heeft maandagavond het nieuws naar buiten gebracht dat ze hun stichting vanaf begin volgend jaar zullen opheffen en hun treinstel zullen overdragen aan de Stichting 2454 CREW. Vanwege de coronacrisis zou de overdracht een logische beslissing zijn.

De beslissing is door de Stichting Mat'64 genomen omdat de coronacrisis ervoor gezorgd heeft dat de zij weinig inkomsten gehad hebben. De inkomsten zijn nodig om ritten te organiseren, de trein rijvaardig te kunnen houden en te kunnen voorzien van het noodzakelijke onderhoud. Op Facebook hebben ze een bericht over hun beslissing geplaatst. Hieruit valt te lezen dat het treinstel bij de nieuwe eigenaar nog lang zal blijven genieten van vele (gezelschaps-)ritten op het spoor.

Kosten besparing

Om kosten te besparen heeft de stichting de afgelopen tijd de Mat'64 904 weinig ingezet. De laatste keer dat de trein nog reed was vanwege assistentie als remwagen voor het transport van de TEE-trein. De stichting deelde ook mee dat NS Techniek in deze financieel moeilijke tijden nog een 'ATB-meting' gesponsord heeft zodat de trein nog veilig over het spoor kon en mocht rijden.

Ook hebben ook de coronamaatregelen gezorgd voor minder geld in de kas. "Het bleek in deze onzekere tijd zoals u snapt erg moeilijk een donateursrit/liefhebbers ritten voor u te organiseren, dat heeft enerzijds te maken met de aanvraagtermijn van de dienstregeling en anderzijds de verminderde zitplaats capaciteit in het treinstel, waardoor het kostentechnisch niet te dekken te krijgen zal zijn.", schrijft de stichting op Facebook.

Overname door Stichting 2454 CREW

De trein zal door de Stichting 2454 CREW worden overgenomen en rijvaardig blijven. "Deze stichting werkt al een lange tijd samen met ons en de vrijwilligers liepen ook bij beide clubs, een mooiere samenwerking was niet denkbaar".  De stichting verwacht dat de trein weer zal gaan rijden als de huidige coronamaatregelen dit toelaten. "Afgelopen tijd is er door deze club al onderhoud gedaan en gaan er weer ritten volgen met publiek als corona dit toe laat. Wij zijn ervan overtuigd dat de 2454 CREW goed voor het treinstel gaan zorgen en u weer kunt verwelkomen in dit prachtige stoptrein materieel."

De nieuwe eigenaar heeft inmiddels een hoop rijvaardige treinen in hun collectie die door vrijwilligers onderhouden worden. Dit jaar heeft de organisatie bekend gemaakt dat ze een oude Motorpost (ex-Posttrein) hebben overgenomen die inmiddels diverse ritte gemaakt heeft. Later in dit jaar werd ook bekend dat ze een historische Blokkendoos van NS Techniek hebben overgenomen die onderdeel was van daaraan geliëerde club die zich als hobby inspande om de trein te kunnen onderhouden.