Stichting 2454 CREW neemt historische Blokkendoos over

De Stichting 2454 CREW heeft een nieuwe aanwinst in hun collectie. Vanaf afgelopen vorige week zijn ze de eigenaar geworden van een historische Blokkendoos die overgenomen is uit de ontspanningsvereniging van NS Treinmodernisering. Deze trein stamt uit het jaar 1924 en is elektrisch, maar momenteel nog niet dienstvaardig.

De stichting heeft het nieuws eerder deze week bekend gemaakt via Facebook. Het doel van de stichting is om de trein weer dienstvaardig te maken zodat deze in kan worden gezet voor bijvoorbeeld plezierritjes.

'Jaap' mC 9002

De trein die ook beter bekend staat als 'Jaap' en het nummer mC 9002 draagt, is de afgelopen decennia goed onderhouden en heeft in 2009 nog een op maat gemaakt en verplicht ATB-systeem gekregen. In 2012 heeft de klassieker nog zijn goedkeurig gehad om op het spoor te mogen rijden. Helaas heeft de trein tussen toen en nu weinig kilometers gemaakt en heeft deze voornamelijk in de stalling van de Haarlemse werkplaats gestaan. Met de overname van de trein moet er weer een nieuwe toekomst zijn voor het treinstel die bijna een eeuw oud is, die uiteindelijk ook weer op het spoor actief zal zijn.

De Blokkendoos

De Blokkendoos, ook Materieel '24 genoemd, was een serie spoorwegmaterieel van de Nederlandse Spoorwegen waarvan dit de eerste waren die elektrisch aangedreven werd. Na de komst van het opvolgende elektrische stroomlijnmaterieel sinds 1935 werd de naam Blokkendoos in de volksmond gebruikt. Van deze trein zijn er 259 stuks gemaakt. Ruim twintig zijn er behouden, maar een klein aantal is nog dienstvaardig op het spoor bij musea en stichtingen waaronder Het Spoorwegmuseum. De rest van deze treinen doen dienst als overnachtingslocatie of staat als museumobject op een los spoor.

Voor dit artikel zijn we opzoek naar aanvullingen. Heb je foto- of videomateriaal of andere informatie die van belang is, dan zien we die graag op ons e-mailadres contact@treinenweb.nl