Nieuwe fietsenstalling geopend op station Tilburg

De nieuwe fietsenstalling bij station Tilburg aan de Spoorlaan is open. De stalling is in opdracht van ProRail en de gemeente Tilburg gebouwd en wordt beheerd door NS.

De stalling heeft circa 200 OV-fietsen en heeft een bovenverdieping die via een rolpad bereikbaar is. De fietsenstalling is aan de buitenkant van glas en het dak is begroeid met sedum planten. Dit zorgt voor een goede waterafvoer en draagt bij aan een beter binnenklimaat in de fietsenstalling.

Eerste 24 uur gratis

De fiets stallen in de nieuwe stalling is de eerste 24 uur gratis. De stalling is bewaakt en geopend vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. In de nieuwe stalling zit een Fiets & Service winkel voor reparaties en er zijn fiets-accessoires te koop. Ook is gebruik van de fiets-tag mogelijk.

Duurzaam

De stalling is duurzaam gemaakt, met aandacht voor de omgeving, het verblijfsklimaat en het milieu. Zo zijn de monumentale delen van het postperron, zoals de Y-kolommen geïntegreerd; het voormalige postperron functioneert er nu als verdieping. De gepotdekselde glazen gevel zorgt voor ventilatie en natuurlijke lichtinval, wat de behoefte aan kunstmatige verlichting minimaliseert. De verlichting die in de donkere uren toch nodig is, is energiezuinig en blijft tot een minimum beperkt wanneer er geen mensen aanwezig zijn.

"Het is prachtig hoe we voor Tilburg een nieuw en modern gebouw hebben ontworpen, maar toch helemaal in de geest van de oorspronkelijke architect van het station Koen van der Gaast. Een mooi resultaat van de samenwerking met cepezed als ontwerper en Dura Vermeer als aannemer", aldus Dimitri Kruik, regiodirecteur bij ProRail.

Blikvanger

"De nieuwe fietsenstalling is een blikvanger in de transformatie van de Spoorzone in Tilburg", zegt wethouder Bas van der Pol van Tilburg. "OV-reizigers stallen hier makkelijk, veilig en snel hun fiets. Dat maakt reizen van een naar Tilburg met de trein voor iedereen weer een beetje comfortabeler. Zo stimuleren we dat nog meer mensen de fiets pakken om naar het station te gaan en dragen we bij aan een gezond en gelukkig Tilburg. En het zorgt er bovendien voor dat we de openbare ruimte rond het station leefbaar en vrij van fietsen houden."