NS begint met uitrol van snellere doorloop bij fietsenstallingen

Vanaf vandaag kan je met een fiets-tag sneller de stalling in en uit
Vanaf vandaag kan je met een fiets-tag sneller de stalling in en uit

NS introduceert een nieuwe en snellere manier voor reizigers om hun fiets in de stationsfietsenstalling te stallen. Met behulp van een speciale op de fiets aangebrachte tag kunnen reizigers hun fiets in- en uitchecken in de stalling. De nieuwe innovatie is vanaf vandaag mogelijk op station Amsterdam Amstel, maar er volgen meerdere stations.

Normaal checken reizigers hun fiets in via een scherm met hun OV-chipkaart. Met de speciale fiets-tag, die gekoppeld is aan de ov-chipkaart, is dit niet meer nodig en kunnen reizigers direct doorlopen met hun fiets. Ook bij het verlaten van de stalling kunnen ze doorlopen. Enkel als reizigers enkel een NS-abonnement hebben moeten ze na 24 uur voor de stalling betalen, wat contactloos via de bankpas kan. Als reizigers kiezen voor een Stallen op Rekening abonnement, dan kunnen ze direct de stalling verlaten.

Uitrol van beschikbare stallingen

Momenteel is de stalling op Amsterdam Amstel geschikt. Medewerkers van de stalling kunnen op verzoek de fiets-tag, een gele sticker met een chip, bevestigen op het voorframe van de fiets. Voor reizigers met een NS-abonnement is dit kosteloos. Dit jaar breidt de NS de innovatie uit naar de stallingen op Amsterdam Zuid (Strawinskylaan) en de zuidzuide op station Tilburg. Volgend jaar komen daar nog zeven stallingen bij.

Vanaf 23 augustus is dezelfde fietstag ook in drie stallingen van de gemeente Amsterdam in het centrum te gebruiken: Leidseplein, Beursplein en Reguliersdwarsstraat. Op die datum zal er een officiële opening plaats gaan vinden.


Video: NS

Eerdere beproeving

De nieuwe in- en uitcheckzones zijn beproefd door reizigers in de stallingen bij station Breda en Harderwijk.
Anneke de Vries, directeur NS Stations vertelt: "Deze nieuwe innovatie draagt bij aan drempelloos reizen. Gemiddeld komt bijna 50 procent van onze reizigers met de fiets naar het station. We willen het parkeren van fietsen graag zo eenvoudig mogelijk maken, om reizigers snel weer op weg te helpen."