Zweedse vervoerder SJ bestelt Civity bij CAF

Een designschets van de nieuwe Nordic Civity voor het Zweedse SJ (Foto: CAF)
Een designschets van de nieuwe Nordic Civity voor het Zweedse SJ (Foto: CAF)

De Zweedse vervoerder SJ heeft bekendgemaakt dat het 25 Civity-treinen van CAF zal aanschaffen. De stellen zullen vanaf ongeveer 2025 de regionale diensten in de Zweedse regio Stockholm-Mälardalen gaan rijden.

Het is niet de eerste Zweedse bestelling bij het Spaanse CAF. In april van dit jaar besloot de eveneens Zweedse leasemaatschappij AB Transitio ook al om treinen van dit type bij deze bouwer aan te schaffen. De order heeft een waarde van 3 miljard euro, en vormt een onderdeel van een breed investeringsplan van 15 miljard euro om de bestaande vloot te vernieuwen en uit te breiden. Er schijnt ook een optie te zijn om meer treinstellen af te nemen.

'Nordic Civity

De treinen zijn van het type Civity, waarop ook de door NS bestelde SNG-Sprinter op gebaseerd is. Speciaal voor het klimaat in Scandinavie gaat het om de Nordic Civity variant die geschikt is voor het klimaat in de regio. Het is niet bekend wat voor aandrijving de treinen zullen krijgen. Naar alle verwachting lijkt het om een elektrische variant te gaan, maar ook een batterij-aangedreven versie zou mogelijk kunnen zijn.

De maximale snelheid van de treinstellen zal op 200 kilometer per uur liggen, en de kop zal afwijkend zijn dan die van de Nederlandse SNG-Sprinter. Er is per treinstel plek voor ongeveer 330 passagiers, waarbij er maximaal met drie treinstellen aangekoppeld gereden kan worden. De trein heeft ook plaats voor fietsen, kinderwagens en bagage en is bovendien zoals alle wettelijke regels voorschrijven geschikt voor mindervaliden doordat er geen drempels zijn, er een toegankelijk toilet is, en de trein laagvloers is.

Vlootinzet

De nieuwe regionale treinen gaan rijden op de lijnen Stockholm-Västerås-Örebro-Skövde-Göteborg, Stockholm-Uppsala, Linköping-Norrköping-Stockholm-Arlanda-Uppsala-Gävle-Ljusdal en Kalmar-Göteborg, waar ze de huidige treinen zullen vervangen.