Zweden kiest voor Civity-treinen van CAF

Een concept-afbeelding van de nieuwe Civity voor Zweden (Foto: CAF)
Een concept-afbeelding van de nieuwe Civity voor Zweden (Foto: CAF)

De Zweedse vervoersautoriteit Transitio heeft bij het Spaanse CAF een bestelling gedaan voor de levering van 20 nieuwe treinstellen van het type Civity. De bestelling is een vervolg op een eerdere levering die in 2014 ondertekend werd.

Het gaat om de levering van 20 vierdelige elektrische treinstellen en acht vierdelige bi-modale treinstellen voor regionale diensten. Het nieuwste contract omvat opties voor nog eens 19 elektrische treinen en zeven bi-modale. De order voor deze bestelling is 250 miljoen euro waard. De treinen worden verhuurd aan vervoersbedrijven in vier verschillende regio's. De levering zal vanaf eind 2023 van start gaan.

Het Civity-platform is een bewezen serie die wereldwijd gebruikt door andere vervoerders. De nieuwste SNG Sprinter van de NS is ook op dit platform gebouwd, maar voor Zweden wordt er een aangepaste versie geleverd die bestand is tegen het Scandinavische klimaat voor min veertig graden celcius tot 40 graden boven nul.

Zweedse Civity

De elektrisch aangedreven trein zal 76 meter lang zijn en voorzien zijn van 160 stoelen, terwijl de bi-mode units 67 meter lang zullen zijn en 140 stoelen tellen. Maximaal drie treinen van beide typen kunnen met elkaar gekoppeld worden. Alle treinen hebben een maximale bedrijfssnelheid van 200 kilometer per uur met elektrische aandrijving de bi-modale stellen kunnen maximaal 160 kilomter per uur halen in de diesel-modus. De vloot zal worden uitgerust met ETCS en de lokale signalering die in Zweden gebruikt wordt.

Het interieur van de treinen zal 'cranberry-rood' zijn en beschikt over wifi, verstelbare stoelen, werktafels, stopcontacten, bagageruimtes, rolstoelplaatsen, twee toiletten waarvan één aangepast voor passagiers met beperkte mobiliteit, reisinformatieschermen en een kiosk met verkoopfaciliteiten.

Inzet

De treinen zullen uiteindelijk worden ingezet in de regio's Jönköping, Kalmar, Kronoberg en Blekinge, op de volgende lijnen:

  • Jönköping - Nässjö - Alvesta - Växjö
  • Värnamo - Växjö
  • Växjö - Älmhult - Hässleholm
  • Nässjö - Tranås
  • Karlskrona - Emmaboda - Kalmar
  • Kalmar - Linköping
  • Västervik - Linköping.