NS start proef met instapafteller op perron

De minutenafteller op station 's-Hertogenbosch (Foto: NS)
De minutenafteller op station 's-Hertogenbosch (Foto: NS)

De NS is een proef gestart met een afteller op de bestemmingsborden van het perron. Reizigers op station Eindhoven Centraal en 's-Hertogenbosch zien op bepaalde perronborden niet alleen de eindbestemming en vertrektijd, maar ook een minutenafteller.

Met de nieuwe innovatie die momenteel getest wordt kunnen reizigers direct zien over hoeveel minuten de trein vertrekt. De NS wil reizigers hiermee helpen een nog betere inschatting te maken of ze moeten doorlopen om de trein te halen, of toch beter kunnen wachten tot de volgende trein.

Minutenafteller

De minutenafteller geeft aan hoeveel tijd reizigers nog hebben tot aan het vertrek van de trein. Op de perronborden telt de minutenafteller af vanaf 5 minuten. Op de borden bij de roltrap is dit vanaf 7 minuten, om reizigers bij de roltrappen eerder op de hoogte te stellen van het aantal minuten dat ze nog hebben voordat de trein vertrekt. Vanaf 59 seconden voor de geplande vertrektijd zien reizigers "0 minuten" op het perronbord staan. NS is benieuwd of reizigers de instapinformatie waarderen. Met de test wil NS ook achterhalen of een soepele instap ervoor kan zorgen dat treinen nog stipter kunnen rijden.

De proef met de minutenafteller start op maandag 18 oktober en duurt een maand. Op station Eindhoven Centraal zal de toevoeging van de minutenteller worden getest op perron 4, de Intercity richting Alkmaar, en op station ’s-Hertogenbosch op perron 4a, de Sprinter richting Woerden. Bij succes wordt gekeken of de afteller landelijk ingevoerd kan worden.

Tweede proef

Het is niet voor het eerst dat er een dergelijke proef wordt uitgevoerd. In het voorjaar van 2019 werd er op een perron op Utrecht Centraal ook zo een soortgelijke proef uitgevoerd. Toen werd de aftelklok gestart door NS-personeel op het perron, waarbij het uiteindelijk de bedoeling was dat dit later in gang gezet zal worden door treinpersoneel.

Verbeterde reisinformatie

De proef is onderdeel van de ambitie om de reisinformatie verder te verbeteren en nauwkeuriger, actueler en consistenter te maken. Recent is NS gestart met het maken van een nieuw IT-systeem. Hiermee is het sinds kort mogelijk dat de NS op de perronschermen aan kan geven of een trein na aankomst afgerangeerd zal worden of buiten dienst gesteld wordt. Ook is de vervoerder begonnen met de uitrol van een nieuw omroepsysteem die nog meer flexibiliteit kent vergeleken met de vorige stem. De NS zal de komende tijd nog meer verbeteringen aan de 'reisinformatie-fabriek' doorvoeren.