NS laat nieuwe omroepstem op stations horen

De stationsomroep die uit de luidsprekers van alle stations klinkt krijgt een nieuw geluid. Vanaf eind dit jaar is de stem van Karin van As te horen op alle stations en perrons in het hele land.

Morgen klinkt de nieuwe omroepstem voor het eerst op verschillende kleinere stations, waaronder Leiden Lammenschans en Soest-Zuid. Hiermee zal geleidelijk de stem van Tuffy Vos verdwijnen die 25 jaar lang te horen is geweest in 2,5 miljoen omroepberichten.

Nieuwe stem

Karin van As is professioneel stemactrice. Haar stem is door een team van reisinformatie-experts van NS gekozen uit een selectie van professionele stemacteurs en –actrices en ontwikkeld door specialisten van de Acapela Group. Bij het kiezen van de stem heeft de NS vooral erop gelet of de stem past bij de sfeer van de stations, goed verstaanbaar is en vriendelijk klinkt.

Testen van nieuwe stem

Het bureau Neurensics heeft vooraf onderzocht hoe reizigers reageren op de stem van Karin. Via MRI-onderzoek is in kaart gebracht hoe reizigers haar stem beoordelen en welke emoties geactiveerd worden. Dit is vergeleken met de stem van een geliefde bekende en een onbekende stem. Hieruit bleek dat Karins stem negatieve emoties verzacht. Ook waarderen reizigers haar stem en vinden deze prettig klinken. Tot slot valt haar stem goed op, wat natuurlijk belangrijk is voor een omroepstem.

Text-to-speech

Waar de NS voorheen een ruime reeks met diverse woorden door Tuffy Vos had laten inspreken, die vervolgens door een computer in de juiste volgorde gezet werden, maakt de NS nu gebruik van 'text-to-speech'. Karin van As legt het uit: "Ik heb in de studio de namen van alle stations in Nederland opgenomen. Daarnaast heb ik allerlei losse klanken, woorden en zinnen ingesproken." Hiermee is het mogelijk dat de NS nu ook zelf-getypte tekst om kan zetten in gesproken tekst. Al eerder werd dit al in de omroep van de Sprinter-treinen toegepast.

Karin van As: "De nieuwe stem van het station, het is eigenlijk ongelofelijk. Ik vind dit heel speciaal." Naar verwachting is haar stem vanaf eind 2021 te horen op alle stations in het land.

Bloemen voor Tuffie

Na bijna 25 jaar neemt NS afscheid van Tuffie Vos, de huidige stem op alle stations. In 1996 was de stem van Tuffie voor het eerst via de automatische omroep op station Zwolle te horen. In 2005 was zij op alle stations in het land te horen. In de loop van volgend jaar zal Tuffie op steeds minder stations te horen zijn. Eelco van Asch, directeur operatie en lid van de Raad van Bestuur van NS, bedankte Tuffie voor de fijne samenwerking.

Eelco van Asch bedankt Tuffy Vos voor de samenwerking. (Foto: NS)
Eelco van Asch bedankt Tuffy Vos voor de samenwerking. (Foto: NS)