Alstom presenteert iLint waterstoftrein in Zweden

De waterstoftrein van Alstom is ook in Zweden gepresenteerd (Foto: Alstom)
De waterstoftrein van Alstom is ook in Zweden gepresenteerd (Foto: Alstom)

De waterstoftrein iLint van Alstom heeft vorige week zijn debuut in het Zweedse Östersund gemaakt. De treinbouwer heeft de trein gepresenteerd aan aan verschillende lokale belanghebbenden, waaronder regionale operators, transportautoriteiten, besluitvormers van de overheid en de pers. Het doel van de presentatie was om duurzaam vervoer te benadrukken in Zweden.

In 2016 presenteerde Alstom de iLint, een CO2-emissievrije regionale trein die een alternatief is voor diesel. Het is de eerste trein ter wereld die gebaseerd is op waterstoftechnologie. De eerste twee iLint-treinen kwamen in 2018 in Duitsland in de commerciële dienst en hebben al meer dan 100.000 kilometer afgelegd. Tot op heden zijn er 41 treinstellen besteld in Duitsland en hebben succesvolle proeven plaatsgevonden in Oostenrijk en in Nederland. In Italië bevestigde de operator FNM eind 2020 een bestelling voor 14 duurzame waterstoftreinen, die gebaseerd zijn op het ontwerp van de Coradia Stream.

Zie ook: Proefritten met de Coradia iLint tussen Groningen en Leeuwarden

De Coradia iLint is speciaal ontworpen voor gebruik op niet-geëlektrificeerde lijnen en maakt schone, duurzame treinritten mogelijk. Ondanks veel elektrificatieprojecten in verschillende Europese landen, zal een aanzienlijk deel van de spoorwegnetwerken van het continent in de nabije toekomst niet-geëlektrificeerd blijven, schrijft Alstom. De Coradia iLint maakt gebruik van de bestaande infrastructuur zonder te hoeven investeren in elektrificatie.

Lees ook: De Alstom iLint waterstoftrein van binnen bekeken