OM vervolgt gemeente Tilburg en NS vanwege chroom-6 drama

Een foto van de NS-werkplaats in Haarlem van enkele jaren geleden
Een foto van de NS-werkplaats in Haarlem van enkele jaren geleden

Het Openbaar Ministerie vervolgt de gemeente Tilburg en de NS vanwege het chroom-6-drama. Volgens het Brabants Dagblad kwamen er honderden werklozen zonder het dragen van bescherming in contact met de kankerverwekkende stof.

Tussen 2004 en 2012 zette de gemeente ruim achthonderd werklozen aan het werk in een werkplaats van NedTrain, wat nu NS Techniek heet. De deelnemers moesten verf van oude treinen schuren als onderdeel van hun re-integratie. Omdat zij geen beschermende kleding droegen liepen ze door het vrijkomen van de giftige stof ernstige gezondheidsschade op. NedTrain was destijds op de hoogte over het gebruik van het giftige antiroest-middel in de verf.

Strafrechtelijk onderzoek

Naast het onderzoek van de onafhankelijke commissie deed het OM ook nog strafrechtelijk onderzoek. Justitie heeft nu besloten over te gaan tot vervolging, hoewel een deel van de zaken is verjaard. Deze rechtszaak zal in september van dit jaar plaatsvinden.

Een woordvoerster van het OM vertelde donderdag tegenover het Brabants Dagblad dat het onderzoek geen aanleiding gaf om personen te vervolgen. Omdat een gemeente of een bedrijf niet naar de gevangenis kan, ligt het voor de hand dat het OM een boete zal eisen.

2019: Vergoeding voor geduperen

In februari 2019 maakten de NS en de Gemeente Tilburg bekend dat de achthonderd gedupeerden allemaal een vergoeding van 7000 euro netto kregen. Mensen die ziek zijn geworden, kregen daar nog een bedrag bovenop variërend tussen de 5000 en de 40.000 euro. 

Chroom-6

Chroom-6 is een zeer giftige stof die kankerverwekkend is en tevens ook slecht voor het milieu is. De stof werd vroeger veel toegepast. De stof is enkel gevaarlijk als deze uit stofdeeltjes bestaat, zoals bij schuur- of spuitwerkzaamheden. Het kan zowel via de huid, als inademen of slikken het lichaam binnendringen, tenzij er maatregelen worden genomen door onder meer speciale beschermde kleding en stofkapjes te dragen.

Het werd vroeger veel gebruikt ter versterking en bescherming tegen roest bij de bouw van voornamelijk treinen, vliegtuigen bruggen en zelfs in bepaald gereedschap. Ook bij de defensie is er jarenlang met chroom gewerkt bij het onderhoud van diverse defensievoertuigen.