NS: Vanaf 2021 ook geen tabak meer bij de AH to go

De AH to Go op station Amsterdam Centraal (Foto: Treinenweb)
De AH to Go op station Amsterdam Centraal (Foto: Treinenweb)

De verkoop van tabak op het station wordt verder beperkt. Vanaf begin volgend jaar stopt NS ook met de verkoop van tabak bij alle AH to go stationswinkels. Dit past bij de stappen die NS en ProRail al eerder zetten om ervoor te zorgen dat alle stations rookvrij zijn.

Aan het begin van dit jaar kondigde de NS aan vanaf april geen tabak meer te verkopen in de eigen winkels, waaronder de Kiosk en de StationsHuiskamer. Vanaf september werden door ProRial en NS de rookpalen- en peukenputjes op de stations verwijderd.

Rookvrije stations

"Even een sigaretje opsteken in de trein behoort al sinds 2004 tot het verleden. We kunnen ons nu niet eens meer voorstellen dat je rookt in de trein", vertelt Anneke de Vries, directeur stations bij NS. "Wij vinden dat sigaretten ook niet meer thuis horen in onze stationswinkels. Stoppen met de verkoop van tabak zien wij als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo willen wij bijdragen aan een rookvrije generatie."

Het vervoersbedrijf wil dat op het station uiteindelijk helemaal geen tabaks- of aanverwante producten meer te krijgen zijn en voert hierover gesprekken met huurders. Ook sluit NS geen nieuwe contracten meer met huurders die tabakswaren op het station willen aanbieden. De rookworsten bij de HEMA vallen buiten het besluit en en blijven verder gewoon in de verkoop.