NS en ProRail begonnen met rookvrij maken van stations

Vanaf 1 oktober zijn deze rookzones verleden tijd (Foto: Michiel1972)
Vanaf 1 oktober zijn deze rookzones verleden tijd (Foto: Michiel1972)

ProRail en NS zijn gestart met het verwijderen van de rook-faciliteiten op alle treinstations. Voor de stationshallen, trappen, liften en tunnels geldt al sinds 2004 een rookverbod, met uitzondering van de rookzones op de perrons. Daar komt nu verandering in, want vanaf 1 oktober zijn alle rookfaciliteiten verleden tijd en de stations rookvrij.

ProRail en NS verwijderen in de maand september alle 390 rookpalen en 120 -roosters op de perrons van ongeveer 100 van de 400 treinstations in Nederland. Ook de rookzoneborden worden weggehaald. Ook worden de borden met de huisregels aangepast waarop dan staat dat de stations geheel rookvrij zijn.

Rookvrije generatie

Met het rookvrij maken van alle treinstations willen ProRail en NS bijdragen aan het streven van de overheid om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. In april van dit jaar is NS gestopt met de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluit NS geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.

Preventieakkoord

De overheid wil het roken verder ontmoedigen en heeft eind 2018 het ‘Nationaal Preventieakkoord’ gepresenteerd. Hierin wordt ‘Een gezonder Nederland’ nagestreefd, waaronder een rookvrije generatie in 2040.

Het aantal rokers in Nederland maakt al vele jaren een daling. Uit cijfers van het jaar 2019 van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) rookt een op de vijf volwassenen, van hen rookt 71,6 procent dagelijks één of meer sigaretten.