Historische Blauwe Engel opgeknapt en versleept naar Twekkelo

De 'Blauwe Engel 180' op transport  (Foto: Jurriaan van Loenen)
De 'Blauwe Engel 180' op transport (Foto: Jurriaan van Loenen)

De nostalgische Blauwe Engel uit 1953 die in maart van dit jaar van de sloop is gered is afgelopen donderdag naar zijn definitieve plek gesleept. De trein zal dienst doen als eye-catcher langs het spoor van het Spoorfietsenbedrijf Hengelo - Twekkelo.

Het treinstel werd in maart met inzet van kraanwagens en diepladers via een tussenstop in Almelo uiteindelijk naar Hengelo gebracht. De afgelopen tijd is de trein door vrijwilligers van de Hengelose Spoorfietsbedrijf opgeknapt en weer in zijn oude vertrouwde pruisisch blauwe kleur geschilderd. Vervolgens is de trein met een verrijdbare graafmachine over het spoor naar Twekkelo verhuisd. Hier zal de trein als vast opbject gaan dienen waarin mensen kunnen schuilen of even een broodje kunnen eten.

Blauwe Engel

De oude type dieseltrein uit 1953 met de naam 'Blauwe Engel' is één van de laatsten die ook nog daadwerkelijk in Overijssel heeft gereden. Na een motorbrand is de trein uit de roulatie genomen en naar Haarlem verhuisd om gerestaureerd te worden. Uiteindelijk is de trein terecht gekomen bij het  Spoorfietsenbedrijf in Hengelo. Vrijwilliger Jurriaan Knol is blij dat hij de Blauwe Engel 180 naar Hengelo heeft kunnen halen. "Het was een kans die we niet konden laten lopen. Het is een hele toer geweest om het ding hier heen te krijgen en op te knappen." Ook de komende tijd zal er nog hard worden gewerkt aan de trein. Zo zullen de ramen nog worden vervangen.