Van Boxtel verwacht volgende week advies over verruiming capaciteit in trein

NS president-directeur Roger van Boxtel (Foto: NS)
NS president-directeur Roger van Boxtel (Foto: NS)

NS President-directeur Roger van Boxel verwacht dat het Outbreak Management Team (OMT) volgende week een advies geeft dat reizigers meer de trein mogen gebruiken.

"We gaan die kant op", liet hij maandag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers weten. "Ik hoop echt dat we vanaf volgende week het signaal krijgen dat u weer vertrouwd met de trein kunt." De volksgezondheid blijft volgens Van Boxtel een belangrijk punt, maar hij ziet steeds meer ruimte om te reizen nu het aantal opnames op de Intensive Care in de zorg afneemt. 

Van Boxtel vertelt dat de NS alles uit de kast trekt om het reizen veilig te laten verlopen: "We installeren ventilatie in treinen die gelijk is aan die in vliegtuigen." Daarnaast zijn de stations ook voorzien van stickers en looplijnen zodat reizigers de anderhalvemeter-maatregel kunnen waarborgen. De NS-topman benadrukt hierbij: "Houd afstand en mijd drukte."

Vanaf afgelopen 31 maart werd er benadrukt dat het openbaar vervoer 'voorlopig geen uitje is', en enkel bedoeld was voor noodzakelijke reizen. Vanaf 1 juni is er een mondkapjesplicht in het gehele openbaar vervoer ingesteld. Momenteel kan vanwege de coronamaatregelen ook maar ongeveer 50 procent van de zitplaatsen in de voertuigen van het openbaar vervoer benut worden.

Exit plan

Al eerder gaven de ov-sector en reizigersorganisaties al aan dat er een plan moet komen zodat reizigers vanaf 1 juli weer normaal gebruik van het openbaar vervoer kunnen maken.

Reizigersorganisatie Rover heeft een exit-plan als advies opgesteld waarbij het openbaar vervoer gefaseerd weer toegankelijk wordt zoals voorheen. Zo zal uiteindelijk het verbod voor het meenemen van fietsen in de trein moeten gaan vervallen, en moet de samenreiskorting weer geldig worden gemaakt. Daarnaast wordt er ook gepleit voor extra korting tijdens de spits.

Momenteel is nog niet duidelijk welke invloed het exit-plan zal hebben in het aanstaande advies van het OMT, en vanaf welke datum de regelingen versoepeld zullen worden.