Frankrijk vervangt korte afstandsvluchten door de trein

Enkele TGV-treinen op Paris Gare du l'Est (Foto: Ermell)
Enkele TGV-treinen op Paris Gare du l'Est (Foto: Ermell)

Frankrijk wil een einde aan nationale vliegreizen. De Franse onderminister voor Transport, Jean-Baptiste Djebbari, heeft op de Franse radio de trein als alternatief genoemd. Hij heeft gezegd dat het om routes gaat die binnen tweeëneenhalf uur over het spoor afgelegd kunnen worden.

De Franse overheid heeft inmiddels al bij Air France aangedrongen om korte vluchten uit het vliegschema te halen als onderdeel van het steunpakket. De bedoeling is dat hiermee de luchtvervuiling moet worden teruggedrongen. Door korte verbindingen met het vliegtuig te verbieden moet er ook een einde komen aan de prijsvechters op de routes, stelt Djebbari.

Eerder kreeg Air France-KLM een steunpakket ter waarde van 7 miljard euro uit Parijs. Volgens de Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, waren daar duurzaamheidseisen aan verbonden.

KLM en TUI besparen ook vliegtuigen

Niet alleen in Frankrijk wordt er op vliegtuigen bespaard, maar ook vanuit Nederland lijkt er steeds meer treintickets beschikbaar te worden gesteld. Sinds afgelopen 29 maart heeft ook de KLM de eerste van de in totaal vijf vluchten tussen Amsterdam en Brussel opgeheven en vervangen door een reis met de Thalys. De KLM heeft hiervoor een speciaal Air&Rail-ticket uitgebracht waarmee er CO2-uitstoot van het vliegtuig kan worden bespaard door reizigers met de trein te laten reizen.

"We onderzoeken momenteel in samenwerking met KLM, Schiphol, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoe kansrijk zo'n samenwerking is op meer bestemmingen, zoals Düsseldorf, Keulen, Frankfurt, Parijs en Londen", vertelde Hessel Koster van de NS eind maart tegenover NU.nl.

Ook touroperator TUI heeft vorig jaar aangegeven dat ze vanaf het afgelopen najaar vliegreizen naar Parijs opheffen.