KLM vervangt eind maart eerste vliegtuig door trein

Aan het eind van deze maand zal KLM de eerste van de in totaal vijf vluchten tussen Amsterdam en Brussel opheffen en vervangen door een reis met de Thalys. De KLM is bezig met een speciaal Air&Rail-ticket waarmee er CO2-uitstoot van het vliegtuig kan worden bespaard door reizigers met de trein te laten reizen.

Op 29 maart vindt de primeur plaats, dan zal de eerste vlucht vervangen worden door de trein. Om dit mogelijk te maken komt er op Schiphol ook een speciale informatiebalie voor de Air&Rail tickets. Tegenover NU.nl bevestigt een woordvoerder van de NS dat het daar niet blij blijft.

"We onderzoeken momenteel in samenwerking met KLM, Schiphol, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoe kansrijk zo'n samenwerking is op meer bestemmingen, zoals Düsseldorf, Keulen, Frankfurt, Parijs en Londen", zegt Hessel Koster van de NS tegenover NU.nl.

In maar liefst 2 uur en drie minuten kan Brussel dan bereikt worden zonder inchecken en het wachten tot het boarden. Mocht deze proef een succes blijken, dan zullen er meer korte-afstands-bestemmingen worden vervangen door treinreizen. Zo wordt er onder meer gedacht aan verbindingen met Londen, Hamburg en Düsseldorf.

Eerdere initiatieven

Het initiatief om de trein voor het vliegtuig te stellen is niet nieuw. Al eerder in 1982 besloten Lufthansa en Deutsche Bahn een poging te ondernemen om korte vluchten te vervangen door treinreizen. Hoewel het Rail&Fly concept, zoals dat toen geneoemd werd, geen succes was, is dit inmiddels bij de Duitsers een begrip te noemen.

Ook touroperator TUI heeft vorig jaar aangegeven om in dit najaar vliegreizen naar Parijs op te heffen. Wie een city-trip boekt met vervoer inbegrepen, zal vanaf dan enkel nog per trein kunnen reizen.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

KLM