Internationale treinverbindingen vanaf juni weer op gang

Een Thalys die onderweg is over het Nederlandse spoor (Foto: Ad Boer)
Een Thalys die onderweg is over het Nederlandse spoor (Foto: Ad Boer)

Het aantal internationale treinen van en naar Nederland zal de komende periode geleidelijk weer worden uitgebreid. Op dit moment zijn bestemmingen als Berlijn en Parijs door de coronacrisis niet rechtstreeks bereikbaar. In juni komt daar verandering in.

Sinds het begin van de Corona-crisis, zijn vanaf afgelopen 19 maart veel internationale treinverbindingen geschrapt. De nationale dienstregeling ging ook op de schop om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Maar vanaf juni komt er geleidelijk verandering in, en worden de ingrijpende maatregelen afgebouwd. Zo kunnen reizigers binnenkort weer internationale treinreizen maken. Nog steeds blijft het advies van zowel de overheid als de vervoerders gelden om enkel te reizen als het echt noodzakelijk is.

Thalys

Thalys rijdt tot en met 8 juni slechts één keer per dag van Amsterdam naar Brussel. De vervoerder rijdt weliswaar ook één keer per dag van Brussel naar Parijs, maar die treinen sluiten niet op elkaar aan.

Vanaf dinsdag 9 juni komt daar verandering in en gaat Thalys weer twee keer per dag van Amsterdam naar Parijs rijden (zondags één keer per dag). Ook elders wordt het aanbod op het Thalys netwerk weer uitgebreid. Zo gaan er tussen Brussel en Parijs weer 5 treinen rijden (normaal circa 20 a 25) en gaat er vanaf 15 juni weer een Thalys Dormund – Parijs rijden.

Ook budgettrein Izy gaat weer rijden, zij het alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Hoe de Thalys en Izy dienstregeling na 11 juli eruit ziet, is nog niet bekend.

Naar Duitsland

Tot en met 31 mei blijft de directe trein Amsterdam – Berlijn opgeheven, maar vanaf 1 juni wordt de dienstregeling weer opgestart. Op de eerste dag rijden vanuit Amsterdam nog niet alle treinen, maar vanaf 2 juni zal de Intercity Berlijn weer volgens normale dienstregeling rijden.

De ICE Amsterdam – Frankfurt is tijdens de coronacrisis het minst getroffen. Vier treinen per dag per richting zijn blijven rijden. Dat komt neer dat minder dan de helft van de treinen is uitgevallen. Vanaf 1 juni rijdt de ICE weer volledig de normale dienstregeling.

Naar België

De Benelux, zoals de uurlijkse intercity Amsterdam – Brussel ook wel wordt genoemd, gaat vanaf 8 juni weer de normale route rijden. Vooralsnog is de trein ingekort tot Rotterdam – Antwerpen. De treindienst Maastricht – Luik, die lange tijd niet heeft gereden, schijnt inmiddels al weer hervat te zijn.

Bron: Treinreiziger.nl