Treinenweb bestaat 12,5 jaar!

Hoera! Treinenweb bestaat sinds afgelopen zondag 12,5 jaar, en dat wordt gevierd. Onze website zag op 13 april 2007 het levenslicht waarna er sinds al die tijd een hoop reviews, video's en nieuwsberichten zijn gepasseerd. Naast veel geschreven inhoud is onze site ook in de loop der tijden voorzien van diverse vormgevingen en divers handig naslagwerk.

Het eerste nieuwsbericht betrof het item waarin wij met trots over de geboorte van Treinenweb schreven. Het daaropvolgende nieuwsbericht ging over de oplevering van één van de eerste gemoderniseerde Koploper-stellen wat ook een mooi moment was om het eerste echte nieuwsbericht op de site mee te beginnen. Daarna volgde het nieuws dat er speciaal vanwege de geboorte van prinses Ariane, dat er een bijzondere 'Prinses Ariane Express' ging rijden.

Statistieken

Afgelopen 12,5 jaar zijn er door de redactie diverse nieuwsitems geplaatst wat in een oplopende lijn is gestegen. Hiermee ligt het aantal nieuwsberichten tegenwoordig gemiddeld op ongeveer veertien berichten per week, wat een flink aantal is voor een gedreven nieuwssite met spoorwegactualiteiten.

Onze redactionele items zijn door in totaal acht redacteuren (Damiaan, Durk, Marleen, Colin, Aar, Jason, Koen en Joris-Jan) gepubliceerd. De meeste zijn overigens niet meer actief op Treinenweb als redactielid en enkelen hebben tijdelijk bijgestaan als vervanging en enkelen van hun kunnen dit nog steeds doen.

Momenteel staat de teller op bijna 8.000 nieuwsberichten, 77 reviews en 201 artikelen over evenementen die door diverse redacteuren geschreven zijn. Daarnaast zijn er 44 video's gemaakt, waaronder drie seizoenen van 'Reizigers in Beeld'.

Vele vernieuwingen....

Ook de website Treinenweb heeft in zijn historie flinke veranderingen meegemaakt. Zo begonnen we eerst met een behoorlijk hoekige layout die als kleurstelling meer NS-geel was, voorzien van een DM'90 Buffel-trein bovenaan de site. In de loop van de tijd zijn er nieuwe pagina's bij gekomen om het aanbod voor de bezoeker flink te verbeteren. Een materieeloverzicht met informatie over het rollende materieel op het spoor zag uiteindelijk het levenslicht samen met de reviews. Later kwam er nog een agenda bij met de recentste evenementen op en langs het spoor.

Begin 2010 werd de integratie van onze video's op ons Youtube-kanaal op Treinenweb beter zichtbaarder. Ook gingen we toen voor een periode van tien maanden in zee met audio-visueel bedrijf Bubbleside Media, waarna we de video's zelf gingen exploiteren en produceren.

Uiteindelijk zijn we in september 2011 een grens overgegaan door de site een flinke boost te geven in de vorm van een restyling en het aanbieden van nog meer interessante spoor informatie. Zo zijn er fotoalbums bij de reviews, stations en materieel gekomen, en zijn er lijsten gekomen met vele interessante datums van onder meer indienststellingen, afleveringen en afvoer van divers spoormaterieel. Ook een overzicht van alle treinseries die ons lang kent heeft de weg naar Treinenweb gevonden. Ook hebben we vanaf die periode onze vleugels uitgeslagen naar de sociale media  Facebook, Twitter en Instagram, die wij overigens als een verlengstuk van Treinenweb zien.

Ook hebben we nog een tijdje lang een inzet-pagina gefaciliteerd waarop liefhebbers konden zien welk materieel er volgens de planning van NS op hun traject zou rijden.

Binnenkort.....

Wij zitten gelukkig niet stil, want op korte termijn zullen we de huidige layout achter ons laten en naar de derde layout gaan die tevens 'mobile-friendly' is en beter geoptimaliseerd zal zijn voor moderne apparaten. Momenteel wordt deze layout afgerond en getest. Op korte termijn volgt hier meer nieuws over. We kunnen zeggen dat deze nieuwe vormgeving er zeer gelikt uit zal zien en voor een nog prettigere surf-ervaring zal zorgen op Treinenweb.

Met het behalen van deze mijlpaal kunnen we zeggen dat we door zullen gaan naar 15 jaar Treinenweb, en ook hierna nog veel meer mooie jaren zullen maken, om jullie als trouwe lezers te voorzien van het actuele nieuws, sprankelende video's en interessante reviews.

Proost!

Foto: Pixabay