"Groen licht voor 'Tweelandentrein' tussen Maastricht en Aken"

Er is door Duitsland groen licht gegeven voor de grensoverschrijdende spoorverbinding van Arriva tussen Maastricht, Heerlen en Aken. De 'Tweelandentrein' zal vanaf 27 januari na ongeveer een anderhalve maand uitstel van start kunnen gaan. Dit maakte CDA-gedeputeerde Hubert Mackus bekend in een statencommissie.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de grensoverschrijdende spoorverbinding vanaf de nieuwe dienstregeling van Arriva op 9 december vorig jaar van start zou gaan. Echter bleek de toelating voor het Duitse spoor langer te duren dan eerder verwacht werd. Volgens de gedeputeerde zal de toestemming heel snel gegeven worden.

Arriva heeft laten weten dat er momenteel hard gewerkt wordt om de formele goedkeuring door de Duitse instantie EBA definitief rond te krijgen. "Als alles volgens plan verloopt zou deze goedkeuring in de loop van volgende week er moeten kunnen liggen."

Dit zal betekenen dat de eerste grensoverschrijdende rit van Maastricht naar Aken op 27 januari kan gaan rijden. Reizigers kunnen ook gebruik maken van de OV-chipkaart en abonnement naar Aken. Ditzelfde gold ook al voor haar andere grensoverschrijdende verbinding tussen Groningen en Weener ( - Leer).

Drielandentrein

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Tweelandentrein een Drielandentrein wordt die ook naar Luik gaat rijden. Maar daarover is er bij lange na nog geen overeenstemming met België. Het ontbreken van het ERTMS-beveiligingssysteem zorgt ervoor dat België geen goedkeur aan de toelating wilt geven.

Foto: Jeroen de Vries
Foto: Jeroen de Vries