NS meldt plannen voor nieuwe nachttrein naar Oostenrijk bij ACM

Mogelijk zal de nieuwe generatie Nightjet vanaf 2026 naar Nederland komen. (Foto: Siemens / ÷BB)
Mogelijk zal de nieuwe generatie Nightjet vanaf 2026 naar Nederland komen. (Foto: Siemens / ÷BB)

De NS heeft donderdag bekend gemaakt dat ze ook in 2026 een nachttrein willen laten rijden naar Oostenrijk. In plaats van dat er vanuit Amsterdam een trein naar Wenen en naar Innsbruck rijdt die tussentijds gesplitst zal worden, moeten er twee aparte treinen gaan rijden.

De NS doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden en werkt deze plannen in de komende periode verder uit. Het spoorbedrijf heeft de aanvraag inmiddels bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingediend. Elke vervoerder die via de open-toegang op het hoofdrailnet wilt rijden is verplicht om dit bij de ACM te melden.

Mogelijk nieuwe generatie Nightjet.

Er lijkt een kans dat de nieuwe nachttrein-formatie zal worden gereden met de nieuwe Siemens Viaggio van de ÖBB, die ook de Vectrain genoemd wordt. Dit materieel wordt momenteel op enkele trajecten buiten Nederland door de ÖBB als NightJet uitgevoerd en ook regionaal als Railjet in Oostenrijk. De ÖBB maakte eerder in 2021 al bekend dat de nieuwe treinen in 2025 naar Amsterdam zouden gaan rijden.

Nightjet

Op dit moment rijdt NS samen met internationale partners twee dagelijkse nachttreinen vanaf Amsterdam Centraal naar het Oostenrijkse Wenen/Innsbruck en naar het Zwitserse Zürich. Elke ochtend arriveren twee nachttreinen uit de omgekeerde richting op Amsterdam Centraal.