Busplatform op Schiphol Airport gaat komende jaren op de schop

Een designschets van het vernieuwde busplatform op Schiphol.  (Foto: ProRail)
Een designschets van het vernieuwde busplatform op Schiphol. (Foto: ProRail)

De komende jaren ondergaat het busstation op Schiphol een volledige vernieuwing, wat de bereikbaarheid van Schiphol met het openbaar vervoer zal verbeteren. Vanaf 2027 zullen reizigers gebruik kunnen maken van het nieuwe knooppunt. Gedurende de werkzaamheden blijft het busstation operationeel, maar veel haltes zullen tijdelijk worden verplaatst.

Het nieuwe busstation zal één groot perroneiland met overkapping en twintig halteplekken worden, wat betekent dat er meer ruimte is voor bussen en dat reizigers comfortabeler kunnen wachten. Na de verbouwing wordt het overstappen tussen trein en bus vereenvoudigd. Drie nieuwe trappen zullen het busstation rechtstreeks verbinden met de onderliggende treinperrons. Zo worden de looproutes voor buspassagiers gescheiden waardoor de loopstroom naar Schiphol Plaza minder zwaar wordt belast.

Bovendien wordt er een nieuwe fietsenstalling gebouwd met ruimte voor ongeveer 500 fietsen. De omliggende wegen zullen ook opnieuw worden ingericht en verbonden met het nieuwe busstation.

Bereikbaarheid met de fiets

"De bereikbaarheid van Schiphol is cruciaal voor de Vervoerregio", aldus Marja Ruigrok, lid dagelijks bestuur Vervoerregio Amsterdam. "We gaan het nu voor de elektrische bus nóg beter maken. En veel mensen weten niet dat Schiphol een fietstunnel heeft en geweldige fietspaden." Ze roept iedereen op om gebruik te maken van de fiets voor wie in de buurt bevindt, en naar de luchthaven wilt reizen, als dat op deze manier mogelijk is. Ook voor vliegtuigspotters is Schiphol prima te bereiken met de fiets.

Werkzaamheden

De eerste werkzaamheden bij het busstation, waaronder de aanleg van de tijdelijke fietsenstalling, kabels en leidingen, zullen in mei 2024 van start gaan. Vanaf oktober 2024 zal er in verschillende fases gewerkt worden aan het busstation.

Gedurende deze werkzaamheden blijven reizigers gebruik kunnen maken van het busstation, hoewel veel haltes tijdelijk verplaatst zullen worden naar aangewezen locaties. Er worden borden geplaatst die naar de nieuwe locatie zullen verwijzen. De bestaande halteplekken en de rijbaan voor de Schipholtaxi en P3-bussen zullen onveranderd blijven op hun huidige locaties.